Ψήφισμα για το επικείμενο λατομείο στη θέση “Σκεπαστό”

Ψήφισμα για το επικείμενο λατομείο στη θέση “Σκεπαστό”

Οι πιο κάτω φορείς και κάτοικοι της Θάσου και ειδικότερα της περιοχής Θεολόγου, δηλώνουμε την έντονη αντίθεση μας σε κάθε λατομική δραστηριότητα στη θέση «Σκεπαστό»  και στην έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών και αδειοδότηση της εταιρίας «ΜΑΡΜΑΡΑ ΘΑΣΟΥ – ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΑΕ», για εξορύξεις στην συγκεκριμένη περιοχή. 

 Έχοντας γνώση του συγκεκριμένου χώρου, έχουμε σημαντικούς λόγους για τους οποίους ζητούμε από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ.  και τις αρμόδιες υπηρεσίες, την συμπαράσταση στο αίτημα μας για την πλήρη προστασία της εν λόγω περιοχής και την αποτροπή κάθε λατομικής δραστηριότητας σε αυτή.

  Επιγραμματικά οι λόγοι είναι οι εξής:

  • Το σημείο βρίσκεται εντός της περιοχής NATURA 2000, σε θέση χωρίς  σημερινή λατομική δραστηριότητα.
  • Είναι περιοχή που έχει ανακηρυχθεί ως Ιδιαίτερου φυσικού κάλους,  πράγμα που απέτρεψε μια σειρά παλαιότερων αδειοδοτήσεων στην περιοχή Θεολόγου
  • Η περιοχή είναι σε μεγάλο υψόμετρο, και φαίνεται από μεγάλο μέρος του νότιου τμήματος του νησιού.
  • Λόγω της ποιότητας του μαρμάρου τυχόν αδειοδότηση θα προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων εταιριών θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την φύση του NATURA 2000.
  • Θέτει σε κίνδυνο τον μεγάλο ταμιευτήρα νερού της περιοχής. Υπάρχουν πηγές σε κοντινή απόσταση που υδροδοτούν Θυμωνιά και Αλυκή.
  • Υπάρχει παρουσία αρπακτικών πουλιών.
  • Το λατομείο θα είναι ορατό από την παραλιακή ζώνη.
  • Θα προκαλέσει ιδιαίτερη όχληση σε μια περιοχή όπως η Αλυκή που είναι τόπος ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και μεγάλης επισκεψιμότητας.
  • Η ζημιά από προηγούμενη χρήση  των δύο ανενεργών λατομείων είναι μεγάλη και δεν τηρήθηκε τίποτα από όσα αναφέρονται στις παλιές αδειοδοτήσεις και τις ΜΠΕ.
  • Καμία αποκατάσταση δεν έχει γίνει στις προηγούμενες χρήσεις.

Για τους πιο πάνω λόγους, ζητούμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και την αρμόδια επιτροπή να μην επιβραβεύσει τις προηγούμενες αυθαιρεσίες, να συζητήσει και να αναβάλει την έγκριση της ΜΠΕ του ζητούμενου λατομείου.  Σας παρακαλούμε επίσης να βοηθήσετε ώστε να μην καταστραφεί άλλη μια παρθένα περιοχή του νησιού, που βρίσκεται τόσο κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Αλυκής, που αποτελεί σημείο αναφοράς για όσους έχουν προορισμό για τις διακοπές τους το νησί της Θάσου.

Ακολουθούν υπογραφές κατοίκων και φορέων της περιοχής:

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Δελτία τύπου. Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: