Προτάσεις της ΠΚΘ για την διαχείρηση των σκουπιδιών

Προτάσεις της Περιβαλλοντικής Κίνησης Θάσου, για την διαχείρηση των σκουπιδιών.

Θάσος 27/11/2014

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου κρίνει θετική τη διάθεση της Δημοτικής Αρχής και του αντιδημάρχου καθαριότητας, που με ανοιχτή επιστολή στον τοπικό τύπο, επισημαίνει κάποιους τρόπους ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί. Εμείς από την μεριά μας, έχουμε κάνει γνωστές τις θέσεις μας με συχνές δημοσιεύσεις, αναρτήσεις στο διαδίκτυο και επιστολές προς τους εκάστοτε αρμόδιους του Δήμου. Συγκεκριμένα στην αρχή της τρέχουσας χρονιάς (25/1/14) δώσαμε τις προτάσεις μας, που αφορούσαν συγκεκριμένες δράσεις για την βελτίωση του περιβάλλοντος στο νησί και της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Από το σχετικό απόσπασμα που αφορά μόνο τα απορρίμματα θα αναφερθούμε στη συνέχεια:

Απορρίμματα

 • Σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας του μοντέλου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων που εφαρμόζεται σήμερα. Δηλαδή υπολογισμού του κόστους απόθεσης στον ΧΥΤΑ Καβάλας (κόστος ναύλων μεταφοράς, λειτουργικού κόστους κλπ.) Σε περίπτωση αναντιστοιχίας τι μέτρα προτίθεται να λάβει ο Δήμος ώστε να καταστεί εφαρμόσιμο και βιώσιμο το μοντέλο αυτό.

 • Προώθηση της ανακύκλωσης με διαχωρισμό στην πηγή, σε όλο το νησί, για όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά: το χαρτί, το αλουμίνιο, τις πλαστικές συσκευασίες και το γυαλί. Η υλοποίηση επιδοτούμενων προγραμμάτων ανακύκλωσης που θα βελτιώσουν ουσιαστικά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων να μην αποτελέσει εργολαβία που μετά την λήξη της θα ξεχαστούν όλα και θα γυρίσουμε στα ίδια προβλήματα, αλλά να αποτελέσει απαρχή μιας εκστρατείας με συνέχεια και συνέπεια και με την σύμπραξη φορέων, σχολείων, τοπικών συμβουλίων κλπ.

 • Άμεση χωροθέτηση μπαζότοπων (για αδρανή και βιοαποικοδομήσιμα) για την αποτροπή της υποβάθμισης των ρεματιών και των παραλιών του νησιού με σκουπίδια. Προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης και παράλληλα δημιουργία κεντρικού σταθμού κομποστοποίησης από τον δήμο (κλαδέματα, φύκια, κ.α.)

 • Συνεργασία με τους συλλογικούς φορείς διαχείρισης απορριμμάτων για την απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών (ηλεκτρικές συσκευές, ελαστικά, καμένα λάδια, νοσοκομειακά απόβλητα).

 • Για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της ανακύκλωσης, ο Δήμος πρέπει να απαιτήσει μηχανολογικό εξοπλισμό από την ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. για την δημιουργία ενός σταθμού διαλογής και δεματοποίησης των ανακυκλώσιμων υλικών. Για την συγκέντρωση των υλικών μπορούν να δημιουργηθούν ‘πράσινα σημεία’ σε κάθε οικισμό, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα καλύτερο διαχωρισμό των υλικών και οικονομικότερη αποκομιδή.

 • Ενημέρωση των πολιτών σε τακτά χρονικά διαστήματα και επιμόρφωση των εργαζομένων στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων.

 • Ουσιαστική βελτίωση του τρόπου αποκομιδής, με δημιουργία σταθερών θέσεων για τους κάδους και ανταποδοτικά οφέλη στους πολίτες – επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε δράσεις για την μείωση του όγκου των απορριμμάτων.

Εφαρμογή της νομοθεσίας

 • Επιβολή προστίμων στους παραβάτες, με την συνδρομή των υπευθύνων στην καθαριότητα και των τοπικών συμβουλίων. Ο ρυπαίνων πρέπει να πληρώνει, για να αναπτυχθεί το αίσθημα δικαίου και του σεβασμού προς το περιβάλλον και προς τους συμπολίτες μας.

Αυτές είναι επιγραμματικά οι βασικές μας προτάσεις-λύσεις για μια ουσιαστική, υπεύθυνη διαχείριση των απορριμμάτων που εμείς οι ίδιοι παράγουμε καθημερινά. Για την κάθε επιμέρους πρόταση που κάνουμε, έχουμε τις γνώσεις και αναλυτικά στοιχεία για να την εμπλουτίσουμε και να την υποστηρίξουμε. Σ αυτή την κατεύθυνση βοηθάει σαν παράδειγμα η Ευρωπαϊκή πρακτική αλλά και οι επιταγές της ίδιας της Ελληνικής νομοθεσίας. Αυτές τις μέρες άλλωστε, έχει δοθεί για διαβούλευση από το ΥΠΕΚΑ σχέδιο νέου νόμου για την «ενίσχυση της ανακύκλωσης και βελτίωση της διαχείρισης απορριμμάτων».

Για εμάς, τον Δήμο Θάσου, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει μια ουσιαστική διαβούλευση με την παρουσία φορέων, ανθρώπων που ασχολήθηκαν ή ασχολούνται ακόμη με θέματα διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί, ως επιστήμονες, από διοικητική θέση ή επαγγελματικά και οι αρμόδιοι από πλευράς σημερινής Δημοτικής Αρχής Αντιδήμαρχοι: καθαριότητας, οικονομικών, τεχνικών και ο Δήμαρχος.

Βασικός στόχος της όποιας προσπάθειας πρέπει να είναι η υλοποίηση μέτρων που θα έχουν θετική ανταπόκριση από τους πολίτες και θα μπορούν να λειτουργήσουν διαχρονικά με κάποιες βελτιώσεις στην εφαρμογή τους. Σαν αποτέλεσμα θα έχουν θετική συνέπεια στην οικονομία των πολιτών, στο περιβάλλον του νησιού και στην συνολική εικόνα που θα προβάλει ο τόπος μας.

Εμείς σαν μέλη της Π.Κ.Θ. και ενεργοί πολίτες, εκφράζουμε την διάθεση να συνδράμουμε σ αυτή την κατεύθυνση όποτε μας ζητηθεί.

Από το Δ.Σ.

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Uncategorized. 1 Comment »

Ένα Σχόλιο to “Προτάσεις της ΠΚΘ για την διαχείρηση των σκουπιδιών”

 1. Η διαχείριση των απορριμμάτων στη Θάσο. Says:

  […] την πλευρά μας έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας εκτενέστερα ζητώντας επανειλημμένα μια ουσιαστική ενημέρωση από […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: