Οι εμπρηστικές ανεμογεννήτριες.

Οι εμπρηστικές ανεμογεννήτριες.

Από χθες το απόγευμα η Χίος ξαναζεί εφιαλτικές στιγμές πυρκαγιάς. Αυτή τη φορά στην βορειοδυτική πλευρά της και μέχρι τώρα έχουν γίνει στάχτη αρκετές χιλιάδες στρέμματα αγροτικής και δασικής έκτασης, βοσκοτόπια  και πολλές εκατοντάδες ελαιόδεντρα.

Η αιτία της πυρκαγιάς. σύμφωνα με δημοσιεύματα και φωτογραφίες του τοπικού τύπου, ήταν μια ανεμογεννήτρια, η οποία προφανώς δεν άντεξε τον ισχυρό νοτιά και σπινθήρισε, κάηκε ολοσχερώς ο μηχανισμός της και προκάλεσε όλην αυτή την καταστροφή, η οποία ακόμη συνεχίζεται παρ’ όλες τις υπεράνθρωπες και ολονύχτιες προσπάθειες πυροσβεστικής και εθελοντών που το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να περιμένουν τις βροχές που έρχονται για να σβήσουν τις φλόγες, μιας και οι πολύ ισχυροί νότιοι άνεμοι καθιστούν αδύνατη την προσέγγιση αεροπλάνων και ελικοπτέρων.

Ανεμογεννήτρια λοιπόν ο εμπρηστής σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Η πράσινη ανάπτυξη καρβουνιάζει τον τόπο και το τοπίο γύρω της.

ΑννεμογεννήτριεςΒεβαίως, θα πει κάποιος, οι ΒΑΠΕ (βιομηχανικές ανανεώσμες πηγές ενέργειας) που θα μας φέρουν δεν είναι σαν αυτές τις παλαιού τύπου, τις μικρές ανεμογεννήτριες. Αυτές είναι πραγματικά ασφαλείς και πράσινες. Έλα όμως που δεν είναι έτσι. Εκτός από τις ήδη γνωστές περιβαλλοντικές καταστροφές που προξενούν, όπως την κατακρήμνιση ολόκληρων βουνών, την ισοπέδωση και την κοπή εκατομμυρίων δέντρων, την τσιμεντοποίηση των τοπίων σε γιγάντια κλίμακα, αφού η κάθεμιά χρειάζεται ένα στρέμμα τσιμεντένιας βάσης για να στηθεί, τις εκσκαφές και τις διανοίξεις δρόμων επί παρθένων και περήφανων ορέων, τα οποία θα καταντήσουν ρημαδιό με ό,τι συνέπειες έχει αυτό στους υδροφόρους ορίζοντες και στην ζωή των ανθρώπων και των λοιπών ζωντανών πλασμάτων ολόγυρα, οι «σύγχρονες» ΒΑΠΕ που θέλουν να μας φέρουν είναι πολύ παλαιάς τεχνολογίας, πριν την εποχή της ελληνικής ευμάρειας, είναι κατασκευασμένες το 2002, και παρέμεναν απούλητες μέχρι τώρα, στις αποθήκες των εταιριών που εξυπηρετούνται από τέτοιου είδους πολιτικές αποφάσεις, πολιτικών εξυπηρετητών του πολυεθνικού συμφέροντος και όχι της πατρίδας.

Οι τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα έχουν ήδη κατανοήσει το μέγεθος της καταστροφής και της κοροϊδίας. Γι’ αυτό και υπάρχουν παντού γενικευμένες πλέον αντιδράσεις ενάντια στην εγκατάσταση αυτών των Βιομηχανικών ΑΠΕ. Πολίτες, σύλλογοι, σωματεία, συνδικάτα, Δήμοι εκφράζουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους σε ένα σχέδιο καταστροφής της Ελλάδας δίχως κανέναν στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης ούτε καν «ανάπτυξης», έχουν λάβει ήδη τις αποφάσεις τους και προβαίνουν σε συνεχείς δράσεις ενημέρωσης των πολιτών και πλήρους αντιστροφής του κλίματος και απομυθοποίησης της λεγόμενης πράσινης αυτής ανάπτυξης, που είναι ουσιαστικά μια μαύρη ερπύστρια ισοπέδωσης.

Το ζητούμενο είναι τώρα πια να νιώσουν και οι άνθρωποι των αστικών κέντρων την ουσία του μεγάλου αυτού προβλήματος και να προσαρμόσουν όσο μπορεί ο καθένας την ζωή τους στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας προς σωτηρία των δασών και των βουνών της χώρας μας, να συνδέσει δηλαδή ο καθένας μας την κάθε μικρή του κίνηση που χρειάζεται ενέργεια με ένα δέντρο, με μια βουνοπλαγιά και μια κορφή που δεν θα υπάρχουν πια.

Ας συνδέσουμε όλοι μες στο μυαλό μας, την καθημερινότητά μας, και τις μικρές μας καθημερινές κινήσεις με τις συνέπειές τους στο οικοσύστημα και όχι μόνον στο σύστημα, δηλαδή στην τσέπη μας. Είναι κι αυτός ένας τρόπος αντίδρασης από ανθρώπους που δεν έχουν την δυνατότητα ή την διάθεση ή τον χρόνο να αντιδράσουν αλλιώς.

Πηγή The Press Project

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Uncategorized. Ετικέτες: , . 1 Comment »

Ένα Σχόλιο to “Οι εμπρηστικές ανεμογεννήτριες.”

 1. merketta Says:

  Επειδή κάποιος μπορεί να σπάσει το πόδι του παραπατώντας, δεν μένουμε οι υπόλοιποι ακίνητοι.

  Η φύση προσφέρει αέρα.
  Η φύση προσφέρει ήλιο.
  Η φύση προσφέρει ενέργεια από την πτώση του νερού.
  Η φύση προσφέρει ενέργεια από την εκτόνωση κυματισμού πάνω σε βράχια βορεινού προσανατολισμού.

  Δεν υπάρχει μόνο η μασημένη τροφή.
  Μπορούμε να εργαστούμε για ν΄αξιοποιήσουμε όλες αυτές τις μορφές ενέργειας όσο μπορούμε πιό οικολογικά και θετικά.
  Είναι κουραστικό να προσπαθήσουμε για το θετικό.
  Είναι εύκολο να κακοδαιμονίζουμε το προσφερόμενο.

  Ως τώρα η χώρα μας έχει επιλέξει το εύκολο και πολύ.
  Θέλουμε να εργαστούμε και ν΄αξιοποιήσουμε χωρίς να καταστρέψουμε;
  Θέλουμε να είμαστε θετικοί;


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: