Περίπατος Καζαβίτι, Άι Γιάννης, Αγία Παρασκευή.

Περίπατος Καζαβίτι, Άι Γιάννης, Αγία Παρασκευή.

Μετά την ανάπαυλα του καλοκαιριού, η Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου πήρε πάλι τα βουνά!

Μονοπάτι από το Μεγάλο Καζαβίτι προς Άι Γιάννη

Την Κυριακή που μας πέρασε, 19 Οκτωβρίου, μέλη και φίλοι της κίνησης, δώσαμε το παρών σε μία πολύ όμορφη και καθόλου δύσκολη διαδρομή, που είχε σαν ξεκίνημα το Μικρό Καζαβίτι, την Παραχώρα, και κατάληξη την Αγία Παρασκευή.

Από την Παραχώρα περάσαμε απέναντι στο Μεγάλο Καζαβίτι, την Τσιγκούρα. Διασχίζοντας το παραδοσιακό χωριό, περάσαμε μέσα από τα καλντερίμια του Μεγάλου Καζαβιτιού και θαυμάζοντας τα παραδοσιακά σπίτια, φτάσαμε στο μονοπάτι που μας οδήγησε στο δυσκολότερο τμήμα της διαδρομής, που ήταν η ανάβαση μέχρι το εξωκλήσι του Άι Γιάννη, όπου και πραγματοποιήσαμε το πρώτο μας διάλειμμα. Προπολεμικά αυτή η περιοχή, ήταν τόπος που ερχόταν φυματικοί για να γιάνουν, λόγω του εξαιρετικού κλίματος.

Άι Γιάννης, Πρίνος ΘάσοςΑνεβαίνοντας μέχρι το οροθέσιο, απολαύσαμε την θέα που απλωνόταν κάτω από τα πόδια μας, τις δυο κοιλάδες του Πρίνου, μεγάλο μέρος του Άι Γιώργη και του Ραχωνίου και φυσικά όλες τις απέναντι στεριές.
Το οροθέσιο πάνω από τον Άι Γιάννη

Από εκεί κατηφορίσαμε προς την περιοχή Αγδάρες, καταλήγοντας στην δεύτερη κοιλάδα του Πρίνου, στην περιοχή Κλίμα. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τα ερείπια ενός αρχαίου πύργου. Η γύρω περιοχή έχει διάσπαρτους παλιούς αγροτικούς οικισμούς καθώς και αρχαίο νεκροταφείο, από την κλασική και ρωμαϊκή περίοδο. Δυστυχώς όπως κι άλλα αξιόλογα μέρη του νησιού αντί να τα αναδείξουμε τα υποβαθμίζουμε με παράλογες και παράνομες πρακτικές, έτσι και αυτή η περιοχή, σε πολύ κοντινή απόσταση, έχει μετατραπεί από χρόνια πριν σε χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Πιστεύουμε ότι όσο πιο σύντομα εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα και συμπεριφορές , τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας και για κάθε δραστηριότητα στο νησί.

Μετά τον Άι Γιάννη και προς τ' ΑγδράρηΣτ' Αγδάρη.Στα ερείπεια του αρχαίου πύργου

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό μπορείτε να βρείτε εδώ.

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Διαδρομές. Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: