ΝΤΑΜΠΕΛΟ-ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΝΤΑΜΠΕΛΟΙΣΤΟΡΙΕΣ

Προέκυψε και συνεχίζει να υφίσταται ένα πρόβλημα στη Θάσο που ταλαιπωρεί και οδηγεί σε αγανάκτηση πολλούς επαγγελματίες της Θάσου. Είναι το πρόβλημα των πινακίδων στον περιμετρικό δρόμο της Θάσου. Η κλίμακα του προβλήματος είναι μικρότερη από αυτή που δημιούργησε το πρόβλημα και ξεκίνησε από την Αττική. Πριν κάποια χρόνια όλοι οι δρόμοι της Αττικής ήταν γεμάτοι από γιγαντιαίες πινακίδες εκατέρωθεν των δρόμων που διαφήμιζαν κάθε είδους πραμάτεια. Ψυγεία, τηλεοράσεις, οικόπεδα με φως νερό τηλέφωνο κοκ, Οι νεοέλληνες οδηγοί εθισμένοι σε κάθε τρόπο διαφήμισης και πρόθυμοι να εμπλουτίσουν το καταναλωτικό λεξιλόγιό τους προκαλούσαν τρακαρίσματα που επιβάρυναν τις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες απαίτησαν από το υπουργείο λύση στο πρόβλημα. Επειδή στα υπουργεία κατοικούν κάποιοι που δεν φημίζονται για την φιλοκαλία τους και δεν πρόκειται για εστέτ του είδους, και επειδή όταν πρόκειται για χρηματικά πρόστιμα είναι πολύ χουβαρντάδες, και επειδή όταν πονάει το χέρι κόβουν κεφάλι, θέσπισαν κάποια πρόστιμα με πολλά μηδενικά. Αυτά τα πρόστιμα βρήκαν μπροστά τους οι επαγγελματίες της Θάσου που τόλμησαν να τοποθετήσουν κάποια ταμπέλα στον δρόμο που να διαφημίζει την πραμάτεια τους .Η κατάσταση βέβαια πήρε ανεξέλεγκτη πορεία με πλήθος πινακίδων να κοσμούν τον δρόμο. Κάποιες φροντισμένες από γραφίστα άλλες γραμμένες με το χέρι, μικρές, μεγάλες, ανάλογα με την μεγαλοσύνη του καθενός και το γούστο του και τις γνώσεις της ελληνικής γλώσσας αλλά με ένα κοινό γνώρισμα. Την ανομοιομορφία τους. Μια τρανταχτή απόδειξη στον επισκέπτη του νησιού ότι το κυρίαρχο στοιχείο του πληθυσμού εδώ είναι η ατομικότητα. Άσπρο εσύ μαύρο εγώ. Στο παιχνίδι του χάους εκτός από τους δωματιούχους με τα room to let μπήκαν και θεσμικοί τύποι. Έτσι η πινακίδα Kazavitia (sic, η λατινική μεταφορά μας μάρανε) και πολλές άλλες αποπροσανατολίζουν τον επισκέπτη για να μη μας διαφεύγει η εξοργιστική εναλλαγή του Λιμένας – Θάσος, σα να έχουν βαλθεί κάποιοι νεοϊμπεριαλιστές, απευθείας απόγονοι του Θεαγένη, να καπελώσουν το όνομα του νησιού και να μας μπερδέψουν τελείως. Αμήχανοι οι τουρίστες ρωτούν απεγνωσμένα πού τέλος πάντων είναι αυτό το λιμάνι της Θάσου και που είναι αυτό του Λιμένα… Ανάμεσα στα διάφορα είδη τουρισμού (περιηγητικος, ιαματικός) έχουν την πρωτοτυπία να εφεύρουν και τον παραπλανητικό τουρισμό.

Πολλοί έχουν το δίκιό τους. Μια επιχείρηση μακριά από τον δρόμο πρέπει να έχει κάποια δυνατότητα να προσδιορίσει την θέση της και να καθοδηγήσει. τον πελάτη. Κάποιες που ήδη βρίσκονται στον δρόμο πλεονάζουν διαλαλώντας επιτακτικά το προϊόν τους. Στην εποχή της διαδικτυακής πληροφόρησης μείναμε στις ταμπέλες.

Αν το room to let είναι καλό και οι υπηρεσίες που προσφέρεις καλές, ο τουρίστας θα ξαναέρθει, αν είσαι σκάρτος θα φύγει βλαστημώντας και όσες ταμπέλες και να βάλεις δεν σε σώζουν.

Και επειδή στην Ελλάδα τα πρόστιμα έρχονται πριν την ενημέρωση καθώς είσαι υποχρεωμένος να ξέρεις δέκα χιλιάδες νόμους απέξω και ανακατωτά κι επειδή οι νόμοι έρχονται σαν το χαλάζι εκεί που δεν το περιμένεις με το κόλπο των “πράξεων νομοθετικού περιεχομένου”, δεκάδες επαγγελματίες εξουθενώθηκαν οικονομικά επειδή τόλμησαν να τοποθετήσουν μια ταμπέλα στον δρόμο.

Ο περιμετρικός δρόμος ανήκει στην περιφέρεια που είναι και ο διαχειριστής του. Υπήρξε ποτέ κάποιο υπόμνημα προς τον Δήμο για το πρόβλημα αυτό; Και υπήρξε ποτέ κάποια πρωτοβουλία από πλευράς του Δήμου; Τι έπραξαν οι σύλλογοι επαγγελματιών; Με ποια άλλα σπουδαία προβλήματα ασχολούνται και αδιαφόρησαν γι’αυτό; Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος για κάτι που δεν λύθηκε αλλά διαλύθηκε κυριολεκτικά μέσω επιβολής δρακόντειων προστίμων χωρίς να δίνεται καμία λύση από κανένα στο πρόβλημα αυτό;

Λύση υπάρχει πάντα παρά τον γραφειοκρατικό κυκεώνα που μας δέρνει. Θέληση χρειάζεται .Δεν θα έπρεπε ο Δήμος σε συνεργασία με τους συλλόγους επαγγελματιών να ασχοληθούν με το πρόβλημα; Να τσιγκλίσει ο δήμαρχος τον αντιδήμαρχο από το να ασχολείται με τις απευθείας αναθέσεις να καθίσει να δώσει απάντηση αντί να κάνει την πάπια και να διαιωνίζει την ασχήμια και την αναρχία; Να χωροθετηθούν σημεία στα οποία υπάρχει πύκνωση δραστηριοτήτων όπου να τοποθετηθούν ομοιόμορφες, ισομεγέθεις, ομαδοποιημένες πινακίδες; Να αναπτύξει ένας γραφίστας και ένα μπραντ νέιμ της Θάσου κάτι που δεν υπάρχει και δεν σκέφτηκε κανείς που να σηματοδοτεί τις πινακίδες αυτές; Αυτή η λύση ΕΙΝΑΙ αποδεκτή από τον διαχειριστή του δρόμου και αντέχει κάθε νομικό εμπόδιο. Απαιτεί όμως υποτυπώδη λογική, ελάχιστη φαντασία αλλά και βασική επάρκεια για την άσκηση εξουσίας σε όποια θέση και να βρίσκεται κανείς. Αν υπάρχει αντεπιχείρημα ότι πρέπει τρανοί πολεοδόμοι να αναλώσουν την φαιά τους ουσία και να μας υποδείξουν τι πρέπει να κάνουμε όμοιοι των τροικανών που υποκαθιστούν την ανεπάρκεια μας, θέλω να τονίσω ότι μια υποτυπώδης θέληση και λογική φτάνει και περισσεύει. Αν δεν την διαθέτουμε, τότε χάσαμε το παιχνίδι.

Διαμαντής Πλατής,

Μικρό Καζαβήτι

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “ΝΤΑΜΠΕΛΟ-ΙΣΤΟΡΙΕΣ”

  1. Δ.Σιαμαντούρας Says:

    Ήταν το καλοκαίρι του 2011 και κάναμε το γύρο με ένα φιλαράκι. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το ιπτάμενο χταπόδι που είδαμε εκείνη την ημέρα. Ήταν κάπου στα Κοίνυρα και ένας ταβερνιάρης για να διαφημίσει την πραγμάτια του, είχε απλώσει σχοινί από την μια άκρη του δρόμου στην άλλη και επάνω του είχε κραμασμένο ένα χταπόδι.!!!
    Πιό καραγκιόζης δεν γίνεται.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: