Καθαρισμός λιμανιού Σκάλας Καλλιράχης.

Καθαρισμός λιμανιού Σκάλας Καλλιράχης.

Καθαρισμός λιμανιού Σκάλας ΚαλλιράχηςΤην Κυριακή 23 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του βυθού του λιμανιού της Καλλιράχης. Την πρωτοβουλία αυτή, πήρε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιράχης “Η Μεταμόρφωση”, με τον Ναυτικό Όμιλο Καλλιράχης ”Ο Αγ. Νικόλαος” και την Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου. Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με δύτες της σχολής καταδύσεων Center Action Thassos που έχει έδρα στον Πρίνο.

Στην επιχείρηση καθαρισμού πήραν μέρος 9 δύτες και αρκετός κόσμος που βοήθησε με σκάφη ή έξω στο λιμάνι για την συγκέντρωση των ‘αλιευμάτων’ .

Η ρύπανση στη θάλασσα είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα που αφορά την υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, των αλιευμάτων, αλλά και του νησιού γενικότερα που βασική πηγή εσόδων έχει τον τουρισμό.

Τα λιμάνια δυστυχώς είναι τόπος συγκέντρωσης απορριμμάτων και τα πιο επικίνδυνα από αυτά είναι μπαταρίες μολύβδου με υγρά, χρησιμοποιημένα λάδια, πλαστικές σακούλες από πάγο που συνήθως χρησιμοποιούνται από ιδιοκτήτες σκαφών – ψαράδες. Τα υγρά και τα βαρέα μέταλλα που ελευθερώνονται από τις μπαταρίες είναι ιδιαίτερα τοξικά για το περιβάλλον, αφού αφομοιώνονται από τους θαλάσσιους οργανισμούς και καταλήγουν τελικά στο πιάτο μας.

Ο σκοπός μας λοιπόν με αυτή την πράξη δεν είναι να καθαρίζουμε συχνά- πυκνά τις ακτές και τα λιμάνια, αλλά μέσα από αυτή την δράση να ενημερώσουμε τον κόσμο και περισσότερο τους περιστασιακούς ή μόνιμους χρήστες θαλασσίων σκαφών, για την αναγκαία αλλαγή νοοτροπίας ως προς τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων τους και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η προσπάθεια αυτή δεν ήταν η πρώτη που γίνεται σε λιμάνι της Θάσου, έχουν προηγηθεί άλλες αντίστοιχες κατά το παρελθόν, με την συνδρομή των καταδυτικών σχολών που λειτουργούν στο νησί και διαθέτουν τον εξοπλισμό τους και το έμψυχο δυναμικό με μεγάλη προθυμία.

Στην συζήτηση που ακολούθησε, κατά την διάρκεια γεύματος που παρέθεσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Καλλιράχης για τους δύτες που συμμετείχαν, ακουστήκαν πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις που αφορούν την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος προς όφελος των ίδιων των αλιέων και την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στο νησί.

Καθαρισμός λιμανιού Σκάλας Καλλιράχης

Καθαρισμός λιμανιού Σκάλας Καλλιράχης

Καθαρισμός λιμανιού Σκάλας Καλλιράχης

Καθαρισμός λιμανιού Σκάλας Καλλιράχης

Καθαρισμός λιμανιού Σκάλας Καλλιράχης

Καθαρισμός λιμανιού Σκάλας Καλλιράχης

Καθαρισμός λιμανιού Σκάλας Καλλιράχης

Καθαρισμός λιμανιού Σκάλας Καλλιράχης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: