2 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.

2 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων και σχετικες εκδηλώσεις.

Στις 2 του Φλεβάρη γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων. Ας δούμε τι είναι αυτή η μέρα, γιατί την γιορτάζουμε και κάποιες σχετικές εκδηλώσεις.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.

Συνέδριο για τους υγρότοπους Ραμσάρ, Ιράν, 1971

Σύμβαση για τους υγρότοπους Ραμσάρ, Ιράν, 1971

Η παγκόσμια ημέρα των υγροτόπων, γιορταζεται κάθε χρόνο στις 2 του Φλεβάρη.  Τότε, το 1971, υιοθετήθηκε  στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν και στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας, η ομώνυμη συνθήκη. Η Συνθήκη παρέχει το πλαίσιο για τις εθνικές δράσεις και τη διεθνή συνεργασία, με σκοπό τη διατήρηση και ορθή χρήση των υγροτόπων και των φυσικών τους πόρων.

Η Συνθήκη Ραμσάρ αποτελεί την μοναδική παγκόσμια συνθήκη που ασχολείται με κάποιο συγκεκριμένο οικοσύστημα και οι χώρες  μέλη του συνεδρίου, που έλαβε χώρα στην πόλη Ραμσάρ, καλύπτουν όλες τις γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη.

Αποστολή

Ο στόχος της σύμβασης είναι η «Διατήρηση και ορθή χρήση όλων των υδρότοπων, μέσω τοπικών και εθνικών ενεργειών, όπως και διεθνών συνεργασιών, σαν συμβολή προς την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης σε ολόκληρο τον κόσμο.»

Η σύμβαση καλύπτει ένα ευρύ φάσμα υδρότοπων στην αποστολή της που περιλαμβάνει, δέλτα και έλη,  λίμνες και λιμνοθάλασσες, τις πηγές και εκβολές ποταμιών, όπως και τα ίδια τα ποτάμια, μανγκρόβια έλη, κοραλιογεννείς υφάλους και θαλάσσιες περιοχές πλησίον της ακτής, τεχνητές λίμνες  και άλλες ανθρωποποίητες εγκαταστάσεις όπως ορυζώνες και αλυκές.

Στη χώρα μας, βασει της Συνθήκης Ραμσάρ, προστατεύονται δέκα υγρότοποι: Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστονίδα, το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, το Δέλτα των ποταμών Αξιού- Λουδία-Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο Νομό Ηλείας.

Η έννοια της ορθής χρήσης

Στο κέντρο της Ραμσάρ φιλοσοφίας βρίσκεται  η έννοια της «ορθής χρήσης». Η ορθή χρήση των υγρότοπων ορίζεται ως: «Η διατήρηση του οικολογικού τους χαρακτήρα, που θα επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής οικοσυστημικής προσέγγισης και μέσα στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης». Έτσι λοιπόν στην καρδιά της «ορθής χρήσης» βρίσκεται η διατήρηση και η αειφόρος χρήση των υδροτόπων και των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών, προς όφελος της ανθρωπότητας.

πηγη: ramsar.org

Σχετικές εκδηλώσεις.

Υδρότοποι και Γεωργία: Συνεργάτες για την ανάπτυξη

Το πόστερ του Ραμσάρ για το 2014 ως έτος υδροτόπων και γεωργίας

Το 2014 έχει ανακηρυχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη σαν Διεθνές Έτος της Οικογενειακής Καλιέργειας, έτσι το ίδρυμα  Ραμσάρ επέλεξε το Υδρότοποι  και Γεωργία ως θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υδρότοπων για το 2014. Και πόσο ωραίο το θέμα για την Ραμσάρ, με δεδομένο πως  πολύ συχνά οι υδρότοποι είναι στενά συνδεμένοι με την γεωργία. Το σλόγκαν μας? Υδρότοποι και Γεωργία: Συνεργάτες για την ανάπτυξη, εστιάζοντας στους τομείς της γεωργίας και των υγροτόπων (όπως επίσης και στον τομέα του νερού) έτσι ώστε να εργαστούν μαζί για τα καλύτερα κοινά αποτελέσματα.

Συχνά οι υδρότοποι θεωρούνται σαν ένα εμπόδιο για την γεωργία και συνεχίζουν να αποστραγγίζονται και να ανακτώνται ώστε να αποδωθούν σαν καλιεργήσιμες εκτάσεις. Αλλά ο ουσιώδης ρόλος των υγροτόπων στην υποστήριξη της γεωργίας γίνεται όλο και πιο σαφής. Έτσι υπάρχουν πετυχημένες αγροτικές πρακτικές, οι οποίες  υποστηρίζουν υγιής υδροτόπους.

Στο παρακάτω βίντεο ο Γενικός γραμματέας της Σύμβασης Ραμσάρ Christofer Briggs μας δίνει μια περιγραφή σχετικά με τις δραστηριότητες της φετινής χρονιάς.

πηγή: ramsar.org

 

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία οργανώνει την κεντρική της εκδήλωση στο Μεσολόγγι.

ornithologiki_ramsar

Η εξόρμηση στοχεύει στην ανάδειξη τρεχόντων τοπικών θεμάτων που αφορούν στην επίτευξη μιας αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης, αλλά και των κοινωνικών οφελών από την παρουσία του παγκοσμίου ενδιαφέροντος υγροτόπου Μεσολογγίου στην περιοχή. Επίσης, η εκδρομή έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς θα γίνει παρατήρηση πουλιών με την υποστήριξη έμπειρων παρατηρητών-μελών της Ορνιθολογικής.
Η ευρύτερη περιοχή της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Αιτωλικού και των εκβολών Αχελώου και Ευήνου αποτελεί ένα μοναδικό στην Ελλάδα εκτεταμένο και δυναμικό οικοσύστημα με υγροτόπους έκτασης μεγαλύτερης από 220.000 στρέμματα στο οποίο έχουν παρατηρηθεί περίπου 300 είδη πουλιών. Η περιοχή προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar, έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000 και έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο.
Αν θέλετε λοιπόν να συνδυάσετε την αναψυχή με την απόκτηση εμπειρίας στην αναγνώριση πουλιών και να γνωρίσετε έναν από τους σημαντικότερους ελληνικούς υγροτόπους, δεν έχετε παρά να συμπληρώσετε τη Δήλωση Συμμετοχής μέχρι τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου για να σας σταλεί το πρόγραμμα και οι όροι υλοποίησης.

Η μετακίνηση απο Αθήνα θα γίνει με πούλμαν και η διαμονή σε ξενοδοχείο στο Μεσολόγγι.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με τον υπεύθυνο της διοργάνωσης, Σπύρο Ψύχα στο τηλ. 210 8227937, εσωτ. 106, στο κινητό 6974 510976 και με μήνυμα στοspsychas@ornithologiki.gr.

πηγή: onairnews.gr

Πραγματοποίηση εσπερίδας και έκθεσης φωτογραφίας στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, οργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου.

Η εσπερίδα θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα και έχει τίτλο «Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα: ένας άγνωστος θησαυρός στις παρυφές της Θεσσαλονίκης». Στην εκδήλωση θα γίνουν παρουσιάσεις σχετικά με τη σημασία του Εθνικού Πάρκου, τις δυνατότητες αναψυχής και τη συμβολή της καλλιέργειας του ρυζιού στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, είναι «Υγρότοποι και γεωργία: συνεργάτες στην ανάπτυξη. Η Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσάρ επέλεξε αυτό το θέμα, καθώς το 2014 έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως «Παγκόσμιο έτος της οικογενειακής γεωργίας» και θέλοντας να δώσει έμφαση στη στενή σχέση συνύπαρξης των υγροτόπων με τη γεωργική δραστηριότητα.

Η γεωργία, και ειδικότερα η ορυζοκαλλιέργεια, είναι μία πολύ σημαντική δραστηριότητα στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, τόσο από άποψη οικονομική, όσο και επειδή υποστηρίζει τη βιοποικιλότητα της περιοχής, προσθέτοντας χιλιάδες στρέμματα τεχνητού υγροτόπου στο φυσικό τοπίο.

Η έκθεση φωτογραφίας

Στις 8 το βράδυ θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με εικόνες από το διαγωνισμό φωτογραφίας που πραγματοποιήθηκε για το Εθνικό Πάρκο. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι αυτές που προκρίθηκαν σε φωτογραφικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το 2008 από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 63 φωτογράφοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Τα καλύτερα έργα συγκεντρώθηκαν σε φωτογραφικό λεύκωμα, ενώ έχουν ήδη παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις.

Οι φωτογράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι: Καρυοφύλλης Γκροζούδης (1ο βραβείο), Αγοραστός Παπατσάνης (2ο βραβείο), Χάρης Μαθιόπουλος (3ο βραβείο), Χριστίνα Παπαφράγκου (Α’ έπαινος), Γιώργος Χατζησπύρου (Β’ έπαινος), Νικόλαος Ασλάνογλου, Δημήτρης Βαβύλης, Χρήστος Γκρίτσας, Αλεξάνδρα Γρυπάρη, Αλεξάνδρα Δεμερτζή, Αλέξανδρος Δοβρίδης, Πόπη Ευθυμιάδου, Βίκη Μαρία Ιωάννου, Γεωργία Καραγιαννοπούλου, Αθανάσιος Καρυπίδης, Ελπίδα Κάτσικα, Ιωάννης Κολαξίδης, Χάρης Κουρουζίδης, Δημήτρης Λαμπρέλλης, Ιωάννης Λίτσας, Ευθύμης Μουρατίδης, Βασίλης Μπακαλούδης, Ελευθέριος Μπέτσης, Εύα Μπογρή, Γιώργος Μπουζίκας, Τάσος Μπούνας, Καίτη Παπαναούμ, Δημήτρης Προκοπίου, Ανέστης Σαμουρκασίδης, Κώστας Σαραπτσής, Οδυσσέας Τζημούλης, Γιάννης Χολογγούνης, και εκτός συναγωνισμού: Χρήστος Βλάχος, Βασίλης Καρκατσέλης και Λία Παπαδράγκα.

πηγή: pliroforiodotis.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: