Φώκια αναρρώνει μετά από μάχη με άλλο αρσενικό

Φώκια αναρρώνειΑπό τις 4/1  δύο μέλη της περιβαλλοντικής κίνησης παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας μιας μεγάλης αρσενικής φώκιας που βρέθηκε τραυματισμένη, σε πολλή προσβάσιμη σπηλιά της νότιας Θάσου.
Την πρώτη μέρα τα μέλη της περιβαλλοντικής ειδοποιήθηκαν για βαριά τραυματισμένη φώκια. Άμεσα υπήρξε επικοινωνία με την ΜΟμ (ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΦΩΚΙΑΣ) για να μας κατευθύνει.
Πλησιάσαμε την Φώκια σε μια προσπάθεια να δούμε αν μπορούμε να βοηθήσουμε και να διαπιστώσουμε τι έχει. Φαινόταν αρκετά άρρωστη και εξαντλημένη και μόλις που κατάφερε να ανοίξει τα μάτια. Επρόκειτο για ένα μεγάλο αρσενικό, το οποίο έφερε εκδορές και δαγκωματιές στην ουρά και στο ένα του φτερό αλλά και εμφανείς ουλές από άλλα παλαιότερα τραύματα. Από την ΜΟμ μάθαμε ότι πάρα πολύ συχνά την εποχή αυτή τα αρσενικά μαλώνουν, μερικές φορές μέχρι θανάτου, με άλλα αρσενικά που διεκδικούν την περιοχή η κάποια θηλυκιά. Αποφασίσαμε ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα και ότι το καλύτερο θα ήταν να την αφήσουμε ήσυχη και να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη.
 Για τον λόγο αυτόν αναλάβαμε να παρακολουθούμε διακριτικά την περιοχή και να κρατήσουμε μυστικό το περιστατικό. Παρακαλέσαμε επίσης τους ανθρώπους που βρήκαν πρώτοι την φώκια να κάνουν το ίδιο, επειδή η σπηλιά ήταν πολύ προσβάσιμη και υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για το ζώο από ανεπιθύμητες επισκέψεις.
Επισκεφθήκαμε και την επόμενη μέρα την σπηλιά. Αμέσως καταλάβαμε  ότι η φώκια νιώθει καλύτερα γιατί άνοιξε αμέσως τα μάτια μας κοίταξε, τεντώθηκε λίγες φορές, άλλαξε πλευρό και ξανακοιμηθηκε.
Χαρούμενοι για αυτό επιστρέψαμε και την επόμενη μέρα. Η Φώκια ξύπνησε και σιγά – σιγά μπήκε στο νερό. Εκεί έμεινε και κολυμπούσε αργά κοιτώντας μας συχνά αλλά  πάντα μέσα στον μικρό κολπίσκο της σπηλιάς χωρίς καμιά διάθεση να απομακρυνθεί στην ανοιχτή θάλασσα. Πριν φύγουμε ξαναβγήκε και ξάπλωσε στα βράχια που ήταν και πριν. Καλό σημάδι ότι η φώκια αισθανόταν καλύτερα και ανάρρωνε και ότι καταφέραμε να μην την ενοχλήσουμε η την φοβίσουμε.
Μια επίσκεψη ακόμα την επόμενη μέρα και διαπιστώσαμε ότι αυτή είχε εγκαταλείψει την σπηλιά. Κέρδισε την μάχη με το άλλο αρσενικό; Σίγουρα θα την ξαναδούμε εκτός και αν έχασε, οπότε προβλέπετε να αναζητήσει νέα περιοχή.
Το να βρεθείς πρόσωπο με πρόσωπο με ένα τέτοιο θηλαστικό σίγουρα δεν είναι κάτι συνηθισμένο και η χαρά που πήραμε ότι όλα πήγαν καλά ήταν μεγάλη.
Στις 5/1 άλλα μέλη της περιβαλλοντικής κατάφεραν να πιάσουν μια μεγάλη γερακίνα που είχε πυροβοληθεί και είχε σπασμένο φτερό. Το πουλί προωθήθηκε σε κέντρο περίθαλψης για να γίνει προσπάθεια αποκατάστασης.
Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε το πόσο σημαντικό είναι, να ειδοποιούμαστε για ανάλογα περιστατικά. Στην Ελλάδα λειτουργούν αρκετά κέντρα περίθαλψης, που στελεχώνονται από εθελοντές επιστήμονες και εκατοντάδες άγρια ζώο περιθάλπονται και επανέρχονται στην φύση κάθε χρόνο. Δώστε ελπίδα σε κάθε τραυματισμένο άγριο πουλί η ζώο ενημερώνοντας την περιβαλλοντική κίνηση και τα μέλη της θα φροντίσουν να το προωθήσουν στα ανάλογα κέντρα περίθαλψης. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στις δύο οικογένειες που πρώτες ανακάλυψαν την φώκια και ήταν υπεύθυνες για την όλη κινητοποίηση.
Γιάννης ΜαρκιανόςΦωτ. Γιάννης Μαρκιανός, Νίκος Καϊδης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: