Αυστραλοί διαδηλώνουν, ενατίον του σχεδίου θανάτωσης καρχαριών.

Αυστραλοί διαδηλώνουν, ενατίον του σχεδίου θανάτωσης καρχαριών.

Χιλιάδες Αυστραλοί συμμετείχαν στις διαδηλώσεις ενάντια στο σχέδιο για τη θανάτωση μεγάλων καρχαριών.

Η κυβέρνηση της Δυτικής Αυστραλίας, έχει αποφασίσει την τοποθέτηση παγίδων (δολωμένων άγκιστρων) στα ανοιχτά δημοφιλών παραλιών του Περθ, εξαιτίας 7 θανάσιμων επιθέσεων από καρχαρίες, τα τελευταία τρία χρόνια.

Αλλά οι διαδηλωτές υποστηρίζουν πως η επιλεκτική θανάτωση δεν είναι  λύση και το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να βλάψει το ευαίσθητο οικοσύστημα.

Μόνο στην περίφημη Cottesloe beach του Περθ, συγκετρώθηκαν περισσότεροι από 4.000 διαδηλωτές.

«Χωρίς τους καρχαρίες εκεί έξω, δεν υπάρχει κανένα μέλλον για την ανθρωπότητα, γιατί κρατάνε σε ισορροπία το οικοσύστημα και κάθε ζωντανό πλάσμα που ζεί στη θάλασσα είναι σημαντικό», δήλωσε ένας διαδηλωτής.

Ένας διαδηλωτής στη Μελβούρνη δήλωσε πως: «Μπορούμε να κάνουμε καλύτερα πράγματα από το να σκοτώνουμε άγρια ζώα για εκδίκηση. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την διαθέσιμη επιστήμη και τεχνολογία ώστε να μάθουμε να ζούμε μαζί με αυτά τα πλάσματα, αντί να τα αποδεκατίζουμε«.

Η Δυτικοαυστραλιανή κυβέρνηση, σχεδιάζει να τοποθετήσει 72 παγίδες σε απόσταση ενός μιλίου από τις ακτές, στις 10 του Γενάρη.
Το συμβόλαιο συντήρησης και επιτήρησης  των παγίδων θα ανατεθεί τις προσεχείς ημέρες σε επαγγελματίες ψαράδες.
Κάθε καρχαρίας που θα είναι μεγαλύτερος από τρία μέτρα, θα θανατώνεται επί τόπου. Σε αυτό το μέγεθος περιλαμβάνονται ο Μεγάλος Λευκός, ο Τίγρης και ο Ταυροκαρχαρίας.
Η συγκεκριμένη πολιτική υιοθετήθηκε έπειτα από τον θάνατο  ενός σέρφερ, πατέρα δυο παιδιών, τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Πρωθυπουργεύων Kim Hames, επιμένει πως θα προχωρήσει το σχέδιο παρά τις όποιες διαμαρτυρίες και αντέδρασε στον χαρακτηρισμό του ως  σφαγής.
«Σφαγή θα ήταν αν στήναμε παγίδες σε όλη την έκταση των παραλιών μας», είπε. «Επικεντρωνόμαστε στις περιοχές που χρησημοποιεί περισσότερο το κοινό.»
Επίσης προειδοποίησε για την κατακραυγή που θα επακολουθήσει, αν κάποιοι διαδηλωτές σαμποτάρουν τις παγίδες, λέγοντας: «Θέλω να δω αυτούς που εναντιώνονται στο σχέδιο, αν υπάρξει κάποια επίθεση και θάνατος σε κάποια από τις σαμποταρισμένες περιοχές, που θα είναι τότε και τι θα κάνουν.»

Παρολαυτά οι διαδηλωτές υποσχέθηκαν πως δεν θα καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις τους ενάντια στα σχέδια. Έχουν προγραμματιστεί περαιτέρω διαμαρτυρίες και το Πράσινο Κόμμα δήλωσε πως έχει αναθέσει στους δικηγόρους του, την διερεύνηση της νομιμότητας του σχεδίου.

Απόδοση από τα αγγλικά, Δημήτρης Σιαμαντούρας.

Πηγή BBC News.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: