Η αλήθεια για την Χαλκιδική !

Δεν απέχουμε και πολύ, με την Δημοτική αρχή να εγκρίνει σωρηδόν νέες άδειες και επεκτάσεις λατομείων
χωρίς να λαμβάνει υπ όψιν της, την  καταστροφή του περιβάλλοντος που έχει συντελεστεί και συνεχίζεται, χωρίς κανένα έλεγχο.
Καμία “ομηρία” ή “αιχμαλωσία” σεκιουριτάδων δε σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της εμπρηστικής επίθεσης στο εργοτάξιο της

εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική όπως επιβεβαιώνουν και οι αστυνομικές αρχές. Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. οι υπάλληλοι “σεκιούριτι” όταν είδαν την ομάδα περίπου 40 ατόμων που έφτασε στο σημείο οπισθοχώρησαν. Μόνο ένας από τους υπαλλήλους έχει υποστεί εντελώς ελαφρά τραύματα ενώ 27 άτομα που προσήχθησαν από την αστυνομία μετά την επίθεση αφέθηκαν ελεύθερα καθώς δεν προέκυψε το παραμικρό σε βάρος τους.

Seleo.gr News

Η πληροφορία ότι η ομάδα των ατόμων που επιτέθηκε στις Σκουριές “περιέλουσε με βενζίνη τους φύλακες” των εγκαταστάσεων  προερχόταν από πηγές της εταιρείας, όμως είναι ψευδής και δεν επιβεβαιώνεται ούτε καν από την αστυνομία.

 

 

Ξημερώματα Κυριακής 17 Φεβρουαρίου, ομάδα αγνώστων ακινητοποίησε τους σεκιουριτάδες της Eldorado Gold/ΑΚΤΩΡ στις Σκουριές, πυρπόλησε το εργοτάξιο, τα μηχανήματα και τα οχήματα των εργολάβων της εταιρείας και χάθηκε στο σκοτάδι του αρχέγονου δάσους.

Στις 12 Φεβρουαρίου, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (θυγατρική κατά 100% της Eldorado Gold/ΑΚΤΩΡ) υπέβαλε στο Δασαρχείο Αρναίας αίτηση με επισυναπτόμενο χάρτη (εδώο χάρτης) για σύνταξη Πρωτοκόλλου Υλοτόμησης έκτασης 1754 στρεμμάτων του δάσους μέσα στο 2013. Στην έκταση αυτή περιλαμβάνονται τα τρία μεγάλα ρέματα συνεχούς ροής Καρατζάς, Λοτσάνικο και Καρόλακκας. Ήδη, μέσα στο 2012, η εταιρεία  παράνομα αποψίλωσε εκατοντάδες στρέμματα δάσους στις Σκουριές. Η συνολική προς αποψίλωση έκταση του δάσους είναι 4.600 στρέμματα.

Tην Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου, στο άρθρο Αγώνας για τη Ζωή ή το Θάνατο, χαρακτηρίσαμε “αιτία πολέμου” την έγκριση της αποψίλωσης. Είχε προηγηθεί την ίδια μέρα συνάντηση κατοίκων με τον εκτελούντα χρέη Δασάρχη, Μάρκο Μπρούζο, που τους δήλωσε ευθέως ότι “είναι υποχρεωμένος να συντάξει το Πρωτόκολλο από τη ΔΙΑΤΑΓΗ της προϊσταμένης του αρχής, του ΥΠΕΚΑ”.

Έδώ και σχεδόν ένα χρόνο έχουμε καταθέσει πλήθος καταγγελιών στο Δασαρχείο Αρναίας, τη Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής, το ΥΠΕΚΑ και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για παράνομη αποψίλωση δάσους και άλλες σοβαρές παραβάσεις της νομοθεσίας. Όλες έχουν πεταχτεί στα σκουπίδια της Δημόσιας Διοίκησης.Εχουμε καταθέσει στο ΥΠΕΚΑ αποδείξεις ότι το εργοστάσιο μεταλλουργίας που προτίθεται να κατασκευάσει η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη Χαλκιδική είναι μιαμεταλλουργία-ΦΟΝΙΑΣ, για να πάρουμε από την αρμόδια υπηρεσία, την ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ, την απάντηση “δεν είμαστε αρμόδιοι να σας απαντήσουμε”!

Πάνω από δέκα χρόνια πριν, μετά από σκληρό και ανυποχώρητο αγώνα, οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής κατάφεραν να αποκρούσουν την πρώτη επίθεση εναντίον του τόπου τους και να διώξουν το “χρυσό θάνατο”. Ο εχθρός άλλαξε όνομα και μανδύα και επανήλθε και η νέα “χρυση επένδυση” γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί με τη βία των ΜΑΤ και χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Τα τελευταία δυο χρόνια, περιοχή βρίσκεται πάλι σε αναβρασμό. Εδώ και δυο χρόνια οι κάτοικοι  ζητάνε ν’ακουστούν, διαδηλώνουν, χτυπιούνται βάρβαρα από τα ΜΑΤ, σύρονται σαν εγκληματίες στα δικαστήρια και πάλι διαδηλώνουν. Ο λόγος: το βουνό, το νερό, το δάσος, το πραγματικό χρυσάφι του τόπου που η τοπική κοινωνία δεν είναι διατεθειμένη να δώσει.

Σύνταγμα, Άρθρο 24 παρ.1
“Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας… Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την Εθνική Οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον”.

Στις Σκουριές το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον καταστρέφεται μη αναστρέψιμα από τις 20 Μαρτίου 2012 και το “δημόσιο όφελος” είναι ΜΗΔΕΝΙΚΟ.

Σύνταγμα, Άρθρο 120 παρ. 4
“H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία”.

Από τις 20 Μαρτίου 2012 οι κάτοικοι της περιοχής αγωνίζονται ειρηνικά, με χρήση όλων των μέσων που προβλέπονται από τους νόμους, να σταματήσουν την καταστροφή του τόπου τους, να προστατεύσουν τη ζωή τους και να διαφυλάξουν τη συνέχιση της ύπαρξης των μελλοντικών γενεών. Αγωνίζονται ειρηνικά και νόμιμα να αποτρέψουν την κατάλυση του Συντάγματος από την Εταιρεία, την Πολιτεία, τις αστυνομικές δυνάμεις και την αδιαφορία της Δικαιοσύνης. Το Κράτος απαντάει αμείλικτα στον ειρηνικό αγώνα των κατοίκων, με τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλων δυνάμεων ΜΑΤ, με προσαγωγές δεκάδων κατοίκων σε σειρά δικών, με ξυλοδαρμούς και άσκηση βίας.

Από τις 20 Μαρτίου 2012 έχει καταλυθεί βίαια το Σύνταγμα στη ΒΑ Χαλκιδική.

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Ειδήσεις. Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: