Εργαστήριο παρασκευής οικιακού σαπουνιού

Παρουσίαση: Αντώνης Μπρέσκας abreskas22@yahoo.gr http://www.peliti.gr

Το σαπούνι: σαπωνοποίηση Λάδι= τριγλυκερίδια (3 λιπαρά οξέα + γλυκερόλη)

Καυστική σόδα = ΝαΟΗ Λάδι + καυστική σόδα = 3 σάπωνες και γλυκερίνη

Τα υλικά:

Σόδα – να είναι χημικώς καθαρή. Προσοχή όταν δουλεύουμε με τη σόδα, επειδή είναι καυστική φοράμε γάντια μιας χρήσης. Άν πέσει στο δέρμα ξεπλένουμε με ξύδι.

Νερό -να μην έχει άλατα (βρόχινο, φίλτρου ή εμφιαλωμένο), μπορούμε ακόμη να χρησιμοποιήσουμε τσάι από κάποιο βότανο.

Λάδι -προτιμούμε λάδι βρώσιμο, (γιατί το μέρος του λαδιού που δεν σαπωνοποιείται αφήνει υπόλειμμα επάνω μας)

  • Το λάδι το παλιό ή χρησιμοποιημένο κάνει πιο σκληρό σαπούνι.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λάδι από βότανα.

Αρωματικά -χρωστικές

  • Αφού έχει γίνει η σαπωνοποίηση και πριν το βάλουμε στο καλούπι, μπορούμε στο σαπούνι να προσθέσουμε:
    • αιθέρια έλαια (για 1 κιλό σαπούνι βάζω περίπου 1 ml αιθέριο έλαιο-περίπου 20 σταγόνες)
    • κουρκουμά για να γίνει κίτρινο
    • κακάο για να γίνει καφέ
    • πράσινο τσάι ή σπιρουλίνα για να γίνει πράσινο
    • παπαρουνόσπορο, βρώμη, βότανο τριμμένο.

Διαδικασία:

  • Ρίχνουμετην σόδα στο νερό (ποτέ το αντίθετο), αναδεύουμε με μεγάλη προσοχή. Επειδή προκαλεί εξώθερμη αντίδραση αφήνουμε το διάλυμα λίγη ώρα να κρυώσει – να φτάσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος)
  • Ρίχνουμε το διάλυμα της σόδας στο λάδι (και τα δύο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος)
  • Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει αρκετά (είναι έτοιμο όταν ενώ σχηματίζουμε μια γραμμή πάνω στο μείγμα, αυτή δεν εξαφανίζεται).
  • Το βάζουμε σε καλούπι
  • μετά από 2-3 ημέρες το βγάζουμε από το καλούπι και το αφήνουμε να στεγνώσει (όχι στον ήλιο, όχι σε υγρασία)
  • το κόβουμε σε κομμάτια άμα χρειάζεται
  • το αφήνουμε να ωριμάσει για 4-6 εβδομάδες.
  • Τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε μπορούν να είναι ανοξείδωτα, γυάλινα ή πλαστικά (όχι από αλουμίνιο).
  • το καλούπι μπορεί να είναι τετραπάκ, πλαστικό ή ξύλινο (με λαδόκολλα για να μην κολλήσει)

Μια ενδεικτική συνταγή: 2kg ελαιόλαδο, 257g σόδα (ΝαΟΗ), 625g νερό.

ειδικότερες πληροφορίες: www.thesage.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: