Σε 32άρι μανωμένο σουπιόδιχτο πιάστηκαν την Κυριακή στις 8/4/2012 στην Καβάλα, γύρω στους 70 μίχους, στις 2 οργιές (3.5 μέτρα) βάθος.

ImageΟ ψαράς που είναι γνωστός μου και ευαισθητοποιημένος, σοκαρίστηκε. Η παγίδευση είναι τυχαία και ανεπιθύμητη, όχι μόνο για ηθικούς λόγους, αλλά και γιατί είναι καταστροφική για την ψαριά, μιας και τα δίχτυα βαραίνουν από τα πουλιά και δεν ψαρεύουν, είναι πολλή και δύσκολη δουλειά να τα καθαρίσουν και να ξεμπερδέψουν τα πουλιά από αυτά, άσε τις τρύπες που προκαλούνται τόσο από το ξεψάρισμα όσο και από την φθορά των διχτυών λόγω βάρους και τριβής στο βυθό της θάλασσας. 
Τα δίχτυα αυτά καθώς και ο τρόπος ψαρέματος είναι εγκεκριμένος από την Ελλάδα, την ΕΕ αλλά και από την κοινή γνώμη (το βασικότερο) και κανείς δεν τα έχει με αυτόν τρόπο ψαρέματος παρά μόνο με τις μηχανότρατες που με ευκολία  ο καθένας και κάθε ΜΚΟ καταδικάζει (είναι μεγάλη συζήτηση και όχι εκ του παρόντος).
Τα δίχτυα αυτά θεωρούνται επιλεκτικά (δηλ. ψαρεύουν σε μεγάλο βαθμό το είδος στόχου που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι σουπιές), σε αντίθεση με τις μηχανότρατες που απορρίπτουν το 40-60 % της ψαριάς τους (νεκρά) ως μη εμπορεύσιμα. Τέτοια δίχτυα όμως, είναι υπεύθυνα για τη θανάτωση θαλασσοπουλιών αλλά και θαλασσίων θηλαστικών και χελώνων, σε αντίθεση με τα δίχτυα της μηχανότρατας και των γρι-γρι, που πιάνουν μόνο ψάρια και καρκινοειδή (πολύ σπάνια κάποια χελώνα οι μηχανότρατες). Τα στοιχεία και οι πληροφορίες που έχω συλλέξει τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στην παγίδευση θαλασσοπουλιών, δεν είναι τραγικά. Φαίνεται οτι λίγα πουλιά πιάνονται κάθε χρόνο και σίγουρα δεν μαθαίνουμε μερικά περιστατικά (πόσα ???). Πάντως δεν αποκλείεται αν κρίνω πώς κινούνται τα κοπάδια των μίχων τέτοια εποχή, να δούμε κάποτε κάποια τραγική περίπτωση (εκατόμβη) όπως αυτή που έχει καταγραφεί στη Σαμοθράκη παλαιότερα με 500 μίχους αν θυμάμαι καλά (δυστυχώς δεν υπάρχει φωτο ντοκουμέντο επιβεβαίωσης).
Από τα 59 πουλιά που μου έφερε ο ψαράς και μεταφέρθηκαν σε χώρο του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (φωτο), λήφθηκαν μορφομετρικές μετρήσεις και έγιναν νεκροψίες με σκοπό τη λήψη δειγμάτων για τοξικολογικές και γενετικές αναλύσεις, τον προσδιορισμό του φύλου, και το στομαχικό περιεχόμενο. Μερικοί θηλυκοί μίχοι ήταν έτοιμοι να γεννήσουν.(φωτο)
Όλοι οι μίχοι είχαν φάει αποκλειστικά φρίσες, συχνά πολύ μεγάλες.  Δεν θα πίστευα ότι θα μπορούσαν να φάνε τόση μεγάλη λεία (20 εκατοστών) (φωτο).
Ακόμα να προσθέσω ότι οι μίχοι ψαρεύουν (και πιάνονται στα δίχτυα) σε βάθη ανάμεσα στις 2 και 20 οργιές συνήθως (3-36 μέτρα). Ενώ ανάλογα με τις δυνατότητες του είδους μπορούν να βρεθούν και σε μεγαλύτερα βάθη.
Παρουσιάζεται η ανάγκη να χαρτογραφηθούν οι περιοχές τροφοληψίας των πουλιών αυτών ανάλογα με τις εποχές και η λήψη έστω και στοιχειωδών μέτρων για την προστασία αυτών. Φανταστείτε αυτές τις μέρες να υπήρχαν τέτοια περιστατικά και σε άλλους ψαράδες της περιοχής που βάζουν τα δίχτυα τους στην ακτογραμμή όπου φαίνεται οι μίχοι να αναζητούν την τροφή τους τέτοια εποχή και να τα απέκρυπταν (το πιθανότερο). Μπορεί να ξεκληριστεί σε λίγες μέρες ολόκληρη αποικία από κάποιο νησί του κεντρικού ή νότιου Αιγαίου (δεν φαίνεται να φωλιάζουν τόσο βόρεια). Άραγε η κάθε ομάδα των μίχων (κυκλοφορούν σε ομάδες συνήθως 50 – 300 ατόμων και τρέφονται στην παράκτια ζώνη της Β Ελλάδας)  προέρχεται από την ίδια αποικία??
Ευχαριστώ τον Δρ Αργύρη Καλλιανιώτη, Διευθυντή του ΙΝΑΛΕ (Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας  http://www.fishri.gr/site/index.php? )  για την επανειλημμένη  παραχώρηση του εργαστηρίου για την λήψη στοιχείων από νεκρά πουλιά… από θαλασσοπούλια έως γύπες… και όλους όσους με τον τρόπο τους με βοηθούν εκεί, και ελπίζω κάποτε να ασχοληθούμε από κοινού και με τα θαλασσοπούλια.
Άρης
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: