Η ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΘΑΣΟ ΚΑΙ Η ΜΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ.

ImageΜε την αναφορά μας αυτή θα θέλαμε να σας επισημάνουμε την απαράδεκτη κατάσταση που υφίσταται στον  τομέα των εξορύξεων μαρμάρου στο νησί της Θάσου, και να θέσουμε τις αρμόδιες τοπικές αρχές μπροστά στις ευθύνες που διαχρονικά έχουν.

Κατ αρχήν η Περιβαλλοντική κίνηση Θάσου θέλει να τονίσει ότι δεν αντιτίθεται στην εξόρυξη μαρμάρου που και αυτή βοηθά πολλές οικογένειες στο νησί να έχουν εργασία, όμως είναι αντίθετη στον ληστρικό τρόπο με τον οποίο γίνεται χωρίς να τηρούνται οι κανόνες και οι περιβαλλοντικοί όροι που το Ελληνικό δημόσιο θέτει όταν παραχωρεί  τις άδειες λατομείων.

Περιέργως καμιά δημόσια ελεγκτική αρχή δεν ελέγχει τις επιχειρήσεις αυτές για την σωστή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, με αποτέλεσμα αυτές να έχουν αποθρασυνθεί και να αδιαφορούν πλήρως για  τους όρους που επιβάλουν οι μελέτες, κάνοντας του κεφαλιού τους.

Μετά από μικρή δειγματοληπτική έρευνα που έκανε η Περιβαλλοντική στους φακέλους με τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τις άδειες λατομείων στο νησί τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά.

 • Όλες οι εταιρίες αδιαφορούν για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και καμιά δεν εφαρμόζει αυτά που προβλέπονται σε αυτές.
 • Κάποιες από τις μελέτες είναι απλώς αντίγραφά μελετών άλλων λατομείων και δεν έχουν σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση η με την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.
 • Κάποιες απλώς έχουν λήξει και δεν έχουν ανανεωθεί καθιστώντας την εξόρυξη στα λατομεία αυτά παράνομη.
 • Αποκατάσταση δεν γίνεται σε καμιά περίπτωση και οι τόποι ερευνών και εξόρυξης απλώς εγκαταλείπονται, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσε με λίγα έξοδα να περιοριστούν οι ζημιές.
 • Η  διάθεση των αδρανών γίνεται κατά πως ταιριάζει τους επιχειρηματίες με αποτέλεσμα η ζημιά που αυτά προκαλούν, να είναι πολλαπλάσια της ζημιάς που προκαλείται από την ίδια την εξόρυξη.

Ακόμη βάσει πληροφοριών που μας έχουν δοθεί, πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις δεν εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στον Δήμο με αποτέλεσμα, το όφελος από την λειτουργία τους προς τον Δήμο Θάσου και στην τοπική κοινωνία να είναι αντιστρόφως ανάλογο της ζημιάς που προκαλούν στο φυσικό περιβάλλον.

Με βάση τα παραπάνω, η Περιβαλλοντική Κ.Θ. ζητά από το δημοτικό συμβούλιο:

 1. Σε καμιά περίπτωση να μην επιβραβεύονται επιχειρήσεις με νέες άδειες και διευκολύνσεις αν πρώτα:
 • Δεν συμμορφώνονται με τα όσα προβλέπουν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνοδεύουν τις άδειές τους.
 • Δεν εκπληρώσουν πρώτα ΟΛΕΣ τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον Δήμο.
 1. Το δημοτικό συμβούλιο να σταθεί εμπόδιο στην επέκταση των εξορύξεων σε φυσικά παρθένες περιοχές του νησιού, για χάρη του τουριστικού εισοδήματος, που αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων.

Θεωρούμε ότι, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να συμμορφώνονται με τους νόμους του κράτους και όσα αυτοί προβλέπουν, έτσι και οι επιχειρήσεις εξόρυξης μαρμάρου θα πρέπει να συμμορφώνονται και να λειτουργούν αυστηρά στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος.

Το φυσικό περιβάλλον του νησιού είναι περιουσία των κατοίκων, των επισκεπτών, και προπάντων των επόμενων γενεών, όχι ανώνυμων εταιριών που θέλουν να λειτουργούν με τριτοκοσμικές πρακτικές.

Μην διστάσετε να βάλτε κανόνες, κάντε ελέγχους, τιμωρήστε και επιβραβεύστε αν θέλετε να κάνετε την διαφορά, αλλιώς η αδιαφορία, η διαφθορά και η συνδιαλλαγή αργά η γρήγορα θα φέρουν την καταστροφή όχι μόνον του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά της οικονομίας και κατ΄ επέκταση της ίδιας της κοινωνίας.

Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Η ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΘΑΣΟ ΚΑΙ Η ΜΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ.”

 1. Διαμαντής Δαλγιαννάκης Says:

  Εφ όσον υπάρχουν στα χέρια της «περιβαλλοντικής » χειροπιαστά στοιχεία ότι κάποιες λατομικές επιχηρείσεις συστηματικά παραβιάζουν την νομοθεσία που αναφέρεται στις ‘ μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων» προτείνω οσοι επιθυμούν πιό ζεστά να ασχοληθούν με το θέμα α. ομαδικά να επισκεφτούμε τούς συγκεκριμένους λατομικούς χώρους όπου με τα ματια μας θα διαπιστώσουμε τις παραβάσεις και β. στην συνέχεια επειδή το θέμα είναι σοβαρό και πρέπει απο κάπου να αρχίσουμε, με τον δικηγόρο της περιβαλλοντικής κίνησης κίνησης θα επισκεφθούμε τον εισαγγελέα.
  Δ.Δ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: