ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΑΣΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΠΑΖΟΤΟΠΩΝ

Ένα βασικό πρόβλημα σε σχέση με τον παραγόμενο όγκο απορριμμάτων στο νησί εξακολουθεί να είναι αυτό της διάθεσης των προϊόντων οικοδομικών υπολειμμάτων (μπάζων) , των ογκωδών αντικειμένων (παλιά έπιπλα, στρώματα) και των βιοαποικοδομίσημων (κλαδέματα). Λόγω της έλλειψης συγκεκριμένου χώρου η διάθεσή τους γίνεται με δύο παράλογους τρόπους: Ο πρώτος είναι η απόρριψή τους σε ρέματα, πρανή δρόμων κλπ δημιουργώντας εικόνες ντροπής στα μάτια κάθε επισκέπτη-περιηγητή, ο δεύτερος είναι η μεταφορά τους στον ΧΥΤΑ  Χρυσούπολης μαζί με τα οικιακά απορρίμματα με επακόλουθα προβλήματα στην αποκομιδή, την μεταφορά και εξαγωγή τους από το νησί με τα κοντεινερ.

Και στις δυο περιπτώσεις το πραγματικό οικονομικό κόστος είναι τεράστιο. Αυτό άμεσα η έμμεσα θα πληρώσουν όλοι οι κάτοικοι, ρυπαίνοντες και μη, πράγμα που προκαλεί με την σειρά του, αίσθημα κοινωνικής αδικίας και άνισης μεταχείρισης στον πολίτη. Αξίζει να πούμε ότι όλοι επίσης είμαστε αποδέκτες των συνεπειών της δυσφήμισης του νησιού που προκαλεί η ανεξέλεγκτη απόρριψη των μπάζων.

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου έχει κατά καιρούς προτείνει τρόπους διάθεσης των μπάζων .

Η διάθεση και μεταφορά τους σε μπαζότοπους στην Θάσο αποτελεί την μόνη και πιο συμφέρουσα λύση. Υπάρχουν χώροι (π.χ. εγκατελειμένα λατομεία) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό. Ένας χώρος στην νότια Θάσο και ένας στην βόρεια Θάσο θα επαρκούσαν . Για τον σκοπό αυτό ζητούμε, από την πλευρά του Δήμου να γίνουν τα ακόλουθα βήματα:

1) Χωροθέτηση των μπαζοτόπων από τον Δήμο.

2) Περίφραξη και ελεγχόμενη λειτουργία τους.

3) Δημιουργία ‘πράσινων σημείων’ στα χωριά και τοποθέτηση κάδων(αλυσιδάκια) για την συγκέντρωση αυτών των υλικών.

4) Ενημέρωση του πληθυσμού και ιδιαίτερα εκείνων που επαγγελματικά ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό.(Μεταφορείς υλικών, οικοδομικά υλικά κλπ)

5)  Έλεγχος και επιβολή κυρώσεων σε παραβάτες.

 

Η σωστή διαχείριση συμφέρει στο περιβάλλον και στην τοπική οικονομία. Βγάζει από το αδιέξοδο της διάθεσης αυτών των απορριμμάτων (μπάζων) τους κατοίκους και βελτιώνει σημαντικά την εικόνα του νησιού.

Περιμένουμε για τον σκοπό αυτό την άμεση ανταπόκριση σας.

 

Με εκτίμηση

Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: