Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας κατά την περίοδο των γιορτών και όχι μόνο.

EnergeiaΤα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι πάντες προετοιμάζονται πυρετωδώς να βγάλουν από τις κούτες τους τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και λαμπάκια. Ένα έθιμο χωρίς το οποίο δεν νοούνται Χριστούγεννα. Αυτό όμως προκαλεί μια αυξημένη σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας και ενώ όλο το χρόνο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, μας παροτρύνουν να εξοικονομούμε όσο τον δυνατόν περισσότερο ρεύμα. Επιπλέον, παρότι καθιερώθηκε  η παγκόσμια ημέρα εξοικονόμησης ενέργειας, κατά την οποία κατεβάζουμε  συμβολικά το γενικό διακόπτη για μια ώρα, τα Χριστούγεννα και ο καταναλωτισμός, μας οδηγούν στην αλόγιστη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος που όμως πολύ απλά και εύκολα μπορούμε να  περιορίσουμε.

Πώς όμως μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την σπατάλη του ρεύματος, που σε κάποιες ώρες της ημέρας δεν έχει νόημα;

Σκοπός του χριστουγεννιάτικου φωτισμού είναι  να στολίζουμε τους εσωτερικούς και εξωτερικούς μας χώρους, για να ομορφαίνουμε το σπίτι και την γειτονιά μας.

Αυτό μας οδηγεί στην σκέψη ότι ειδικά μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι το πρωί δεν υπάρχει κανένας  λόγος να παραμένουν τα λαμπάκια αναμμένα. Για τον σκοπό αυτό, διατίθενται στην αγορά σε χαμηλή τιμή, χρονοδιακόπτες που μπορεί οποιοσδήποτε με πολύ εύκολο τρόπο να τοποθετήσει στην πρίζα, ρυθμίζοντας τις ώρες λειτουργίας του φωτισμού.

Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε να αφήνουμε τα φώτα αναμμένα όλο το 24ωρο, είτε επειδή τα ξεχάσαμε, είτε γιατί την ημέρα δεν συνειδητοποιούμε ότι συνεχίζουν να ανάβουν. Επίσης όπου έχουμε τη δυνατότητα, μπορούμε κάλλιστα να χρησιμοποιούμε λαμπτήρες οικονομίας.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός λόγος που δεν πρέπει να αφήνουμε λαμπάκια αναμμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας ή κατά την απουσία μας, είναι ο κίνδυνος ανάφλεξης. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια προκάλεσαν πυρκαγιά σε σπίτια.

Εδώ και πολλά χρόνια κάποιες ευρωπαϊκές χώρες με πρωτοπόρο την Ελβετία, προχώρησαν και ένα βήμα παρακάτω. Η πιο κεντρική και τουριστική οδός της Ζυρίχης (Bahnhofstrasse), σε πολλούς γνωστή ως η ακριβότερη εμπορική οδός στην Ευρώπη,  σβήνει  τον χριστουγεννιάτικο φωτισμό μετά τα μεσάνυχτα. Κάτι που έγινε  αποδεκτό από την εκεί κοινωνία και ίσχυσε σταδιακά και σε άλλες πόλεις της Ελβετίας. Γιατί όχι και μείς;  Δεν μας κοστίζει τίποτα, αντιθέτως ο Δήμος μας, μπορεί να μειώσει κατά πολύ τη δαπάνη του ηλεκτρικού ρεύματος, και κατά συνέπεια και τα δημοτικά τέλη τα οποία πληρώνει ο κάθε Δημότης.

Άλλη μια έρευνα σε χώρες της Ευρώπης, έδειξε ότι οι δρόμοι εκτός πόλεων και χωριών δεν φωτίζονται πλέον, πέρα από τις μεγάλες διασταυρώσεις, διότι ο φωτισμός τον διερχόμενων οχημάτων είναι αρκετός. Κάποιες άλλες χώρες χρησιμοποιούν την ίδια τακτική για δρόμους με μικρή κίνηση τοποθετώντας φωτοκύτταρα και ειδικές λάμπες που ανάβουν με το πέρασμα των οχημάτων. Λοιπόν, γιατί όχι και στην Θάσο; Σε δρόμους όπως π.χ Πρίνος- Καζαβίτι και πολλά άλλα τμήματα εκτός των οικισμών, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Στις μέρες μας, που βιώνουμε καθημερινά περικοπές, μειώσεις στους μισθούς και έκτακτες εισφορές η εξοικονόμηση έχει πολλαπλή σημασία για την τσέπη μας και για το περιβάλλον.

Πιστεύουμε ότι αξίζει λοιπόν, να μπει ο Δήμος σε μια διαδικασία εφαρμογής του μέτρου αυτού, για το οικονομικό όφελος από την μείωση της ενεργειακής σπατάλης και την προστασία του περιβάλλοντος. Με αυτό τον τρόπο θα πρωτοπορήσει στην Ελλάδα και θα αποτελέσει  ένα καλό παράδειγμα για όλους .

Η δικαιολογία του υψηλού κόστους υλοποίησης παρόμοιων μέτρων δεν ισχύει, και μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα.

Σε επόμενη δημοσίευση θα αναφέρουμε και πάλι τρόπους για την μείωση του τελικού όγκου των απορριμμάτων, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο και τον δημότη.

                                                                                                  Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Άρθρα, Μόλυνση. Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: