Εγκρίθηκε ο «τουριστικός θάνατος» της Χαλκιδικής

Της ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ  ΑΛΕΞΙΟΥ

Σε κίνδυνο βρίσκεται η μεγαλύτερη τουριστική βιομηχανία της χώρας, μετά την έγκριση της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπέγραψε χθες εν μέσω αντιδράσεων, την άδεια για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες της «Ελληνικός Χρυσός» για το εργοστάσιο εκμετάλλευσης χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων στη Χαλκιδική, καταδικάζοντας ουσιαστικά τουριστικά τη Χαλκιδική.

Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, αντιδρούν έντονα και υπογραμμίζουν ότι «η επένδυση δεν θα περάσει». Ήδη σχεδιάζουν τους τρόπους κινητοποιήσεών τους. Μάλιστα, χθες βράδυ, οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής, τα μέλη των οποίων εναντιώνονται στη δημιουργία μεταλλευτικής μονάδας εξόρυξης χρυσού στην περιοχή πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας με μουσική και τραγούδι στις 21:00, στην παραλία της Ιερισσού.

Οι διοργανωτές  της εκδήλωσης κάλεσαν τους κατοίκους  της περιοχής να παραστούν, ώστε να δοθεί «ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στα σχέδια καταστροφής της Χαλκιδικής». Χαρακτήρισαν μάλιστα τη μεταλλευτική μονάδα ως «λαθραία και καταστροφική χρυσοθηρία».

«Θα κάνουμε τα πάντα για να ξεσκεπάσουμε αυτή την παράνομη ιστορία», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Μεταλλευτικού Παρατηρητηρίου και εκ των επικεφαλής των κατοίκων που αντιδρούν, Τόλης Παπαγεωργίου. Ο κ. Παπαγεωργίου τονίζει ότι οι αντιδράσεις θα είναι δυναμικές «και θα ανακηρύξουμε σε πρόσωπο της καταστροφής του ΔΝΤ τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου». Στην χθεσινή εκδήλωση βρέθηκε και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, καθώς και στην περιοχή του υπάρχουν ανάλογες αντιδράσεις για αντίστοιχη σχεδιαζόμενη επένδυση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας  και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος  Παπακωνσταντίνου, ανακοίνωσε πως για  την αξιολόγηση της υποβληθείσας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τηρήθηκαν πλήρως τα προβλεπόμενα από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία και έγινε μακρά διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και φορείς της περιοχής, καθώς και τις συναρμόδιες υπηρεσίες άλλων υπουργείων.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ακόμη  ότι το έργο των μεταλλευτικών  και μεταλλουργικών εγκαταστάσεων στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής αφορά σε μια επένδυση παγίων της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ, η οποία σε πλήρη ανάπτυξη θα απασχολεί άμεσα περίπου 1.800 εργαζόμενους. Το έργο σκοπό θα έχει την εξόρυξη, επεξεργασία και παραγωγή μετάλλων, όπως άργυρος, χρυσός, χαλκός, καθώς και συμπυκνώματα μετάλλων μολύβδου και ψευδαργύρου.

Οικολόγοι: «Καταστροφική  επένδυση»

Σχολιάζοντας  εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας  των Οικολόγων Πράσινων την περιβαλλοντική αδειοδότηση της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, η εκπρόσωπος Τύπου Ελεάννα Ιωαννίδου δήλωσε πως πρόκειται για τον ορισμό της καταστροφικής επένδυσης. «Το 11% όλης της Χαλκιδικής παραχωρείται ως απέραντο ανοικτό νταμάρι, όπου για κάθε γραμμάριο χρυσού, θα παράγονται 1-2 τόνοι μπάζα και αρκετά κιλά επικίνδυνα απόβλητα. Οι θέσεις εργασίας θα έχουν ημερομηνία λήξης, και αυτές που καταστρέφονται οριστικά είναι πολλαπλάσιες. Κανείς τους δεν έχει δικαίωμα να επιβάλει στην ελληνική οικονομία τις πληγές της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής», εξήγησε.

Πάντως, κάποιοι κάτοικοι, υποστηρίζουν πως πρέπει να αποζημιωθούν οι επενδυτές και να πάνε να βγάλουν χρυσάφι απ’ την Αφρική… Σε λίγο καιρό δε θα έχουμε νερό, αλλά… χρυσό!

Τι προβλέπεται  στο πλαίσιο του έργου

Το έργο σκοπό  θα έχει την εξόρυξη, επεξεργασία και παραγωγή, μετάλλων όπως άργυρος, χρυσός, χαλκός καθώς και συμπυκνώματα μετάλλων μολύβδου και ψευδαργύρου. Το συνολικό έργο αναπτύσσεται:

– στο Μαντέμ Λάκκο του Δήμου Αριστοτέλη όπου θα εγκατασταθεί νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού και μεταλλουργία και θα ξεκινά η υπόγεια σήραγγα σύνδεσης με το μεταλλείο Ολυμπιάδας

– στην Ολυμπιάδα με την ανάπτυξη του υπόγειου μεταλλείου και την απομάκρυνση / αποκατάσταση της παλιάς λίμνης τελμάτων και άλλων ρυπασμένων χώρων καθώς και του παλαιού εργοστασίου εμπλουτισμού

– στις Σκουριές με την ανάπτυξη επιφανειακού/υπογείου μεταλλείου και εργοστασίου εμπλουτισμού

– στις Μαύρες Πέτρες/ Μαντέμ Λάκκο με την ανάπτυξη και εξάντληση του κοιτάσματος του υπογείου μεταλλείου και

– στο Στρατώνι με την επέκταση και εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου λιμένα και την απομάκρυνση του παλαιού εργοστασίου εμπλουτισμού.

Σύμφωνα με την  εταιρεία, ο σχεδιασμός του έργου  έγινε κατά τέτοιο τρόπο ώστε:

α) να καλυφθούν  πλήρως οι αυστηρές απαιτήσεις των  περιβαλλοντικών Υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ και των Υπηρεσιών των συναρμόδιων Υπουργείων.

β) να εφαρμοσθούν  οι Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές όπως αυτές έχουν εξειδικευθεί στα  τεχνικά κείμενα της ΕΕ.

γ) να καλυφθούν  πλήρως οι απαιτήσεις και οι πλέον  αυστηρές προδιαγραφές που προκύπτουν από Οδηγίες, Κανονισμούς και Αποφάσεις της ΕΕ.

Ενδεικτικά και  μόνο αναφέρεται ότι στο σχεδιασμό  του έργου ενσωματώθηκαν τεχνολογίες  αιχμής και μέθοδοι εκμετάλλευσης  των φυσικών πόρων, που υιοθετούν  τις πλέον σύγχρονες τεχνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις όπως:

α) την υλοποίηση  μεθόδου ανάκτησης του χρυσού με την εφαρμογή τεχνολογίας αιχμής χωρίς τη χρήση κυανιούχων ενώσεων (εφαρμογή τεχνολογίας ακαριαίας  τήξης).

β) την απομάκρυνση  όλων των παλαιών και ιστορικών  αποθέσεων στείρων, σκουριών και τελμάτων στην περιοχή, που αποτελούν διαχρονικές πηγές ρύπανσης.

γ) την εφαρμογή μεθόδου εκμετάλλευσης και διαχείρισης  τελμάτων και στείρων που απαιτεί  τον ελάχιστο δυνατό χώρο κατάληψης.

δ) τη λιθογόμωση (δηλ το πλήρες κλείσιμο) όλων των  νέων αλλά και παλαιών χώρων υπόγειας εκμετάλλευσης με αποτέλεσμα την αποφυγή διαταραχών του εδάφους και τη μείωση των όξινων απορροών των μεταλλείων.

ε) την επεξεργασία  των νερών μεταλλείου και όλων των εγκαταστάσεων έτσι ώστε όχι  μόνο να υπερκαλύπτονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των φυσικών επιφανειακών και υπόγειων νερών της περιοχής αλλά να ανταποκρίνονται στα αυστηρά πρότυπα ποιότητας περιβάλλοντος των φυσικών αποδεκτών της χώρας.

στ) τη δημιουργία, με τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές στεγάνωσης και διαχείρισης, ενιαίου χώρου απόθεσης των στείρων της εξόρυξης, του εμπλουτισμού και της μεταλλουργίας στον Κοκκινόλακκα όπου θα διατεθούν εκτός των νέων και οι παλιές και ιστορικές σκουριές και τέλματα που υπάρχουν διάσπαρτα στην περιοχή.

ζ) την απόθεση  των στερεών αποβλήτων της εξόρυξης, του εμπλουτισμού και της μεταλλουργίας τόσο στον Κοκκινόλακκα όσο και στις Σκουριές που θα γίνεται σε ξηρή μορφή (ξηρά απόθεση).

η) την συγκέντρωση  των βασικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας του έργου σε μια μόνο περιοχή (Μαντέμ Λάκκου) με την κατασκευή υπόγειας σήραγγας σύνδεσης του Μαντέμ Λάκκου με τα μεταλλεία Ολυμπιάδας μήκους 8,5 Km.

θ) την πλήρη  απομάκρυνση / αποκατάσταση του χώρου  διάθεσης παλαιών τελμάτων Ολυμπιάδας.

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Απειλές, Μόλυνση. Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: