«Η ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

Καλησπέρα,

Δείτε παρακάτω τη συλλογή υπογραφών της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για το σχέδιο νόμου σχετικά με τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Με απλά λόγια αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να επεκτείνουν τη χωροθέτηση μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων κυρίως στις παράκτιες περιοχές και τα νησιά, εντατικοποιώντας περισσότερο από το ΕΠΧΣΣΑΑ για τον Τουρισμό την εκμετάλλευση της γης σε ευαίσθητες περιοχές. Επίσης, επιχειρείται να ψηφιστεί μια ρύθμιση κατά την οποία τα «σύνθετα τουριστικά καταλύματα» θα μπορούν να πωλούνται (μέρος τους) ως δεύτερες κατοικίες.

Όσοι πιστοί προσέλθετε λοιπόν στις υπογραφές που συλλέγει η ΕΛΕΤ με πρωτοβουλία της. Για ενημέρωσή σας, η Ορνιθολογική με άλλες 9 περιβαλλοντικές οργανώσεις πρόκειται να στείλει επιστολή ενστάσεων στη Βουλή.

Καλή μας συνέχεια,

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΔΩ: http://www.egaio.gr/nomosxedio.php

Η Περιβαλλοντική κίνηση Θάσου συνυπογράφει σαν φορέας την ανακοίνωση…  

«Η ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

 

Οποιοδήποτε Σχέδιο Νόμου (ΣΝ) για τον Τουρισμό έχει άμεσο αντίκτυπο στην μεγαλύτερη μας εγχώρια βιομηχανία που απασχολεί τους περισσότερους εργαζομένους και συνεισφέρει το περίπου 18% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Ζητούμε από την Κυβέρνηση να ακολουθήσει την κανονική και δημοκρατική οδό μιας διεξοδικής δημόσιας διαβούλευσης για το θέμα της τουριστικής κατοικίας και να μη περάσει εσπευσμένα από τη Βουλή ένα πολυσύνθετο νομοσχέδιο που καλύπτει ετερόκλητα ζητήματα, ακυρώνοντας έτσι επανειλημμένες υποσχέσεις για διαφάνεια και δημόσια διαβούλευση. 

Από καιρό αποτελεί στόχο της κυβέρνησης να ενθαρρύνει τη γενικευμένη κατασκευή τουριστικών κατοικιών, επιτρέποντας συντελεστές δόμησης των οποίων μέχρι στιγμής έχαιραν μόνο ξενοδοχεία, και σε ιδιώτες που θα προχωρούν σε μικτές επενδύσεις ξενοδοχείου και τουριστικών κατοικιών. Η μείωση στο υπό ψήφιση ΣΝ της προτεινόμενης κάλυψης της δομημένης επιφάνειας με τουριστικές κατοικίες από το 35% που είχε ακουστεί σε 30% αποτελεί θετικό βήμα αλλά παραμένει υψηλότερο ποσοστό από τις προβλέψεις του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΧΣΑΑ) Τουρισμού. Αντίθετα παραμένει η εξοργιστική διαφοροποίηση σε βάρος του νησιωτικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με την οποία απαιτούνται μόλις 100 στρέμματα στα νησιά, ενώ 150 στρέμματα αλλού, ώστε να αποκτήσει ένας επιχειρηματίας τα πλεονεκτήματα του νομοσχεδίου. Για ένα μικρό νησί, η πυκνή δόμηση σε 100 στρέμματα αποτελεί υπέρμετρη επιβάρυνση. Τα νησιά έχουν ιδιαίτερα περιορισμένη φέρουσα ικανότητα, όπως π.χ. επάρκεια νερού. Πιστεύουμε λοιπόν ότι οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση για την τουριστική κατοικία πρέπει να προβλέψει την εξαίρεση νησιών με έκτασημικρότερη των 450 τετρ. χιλιομέτρων (δηλαδή 5 φορές μεγαλύτερη από την έκταση που προβλέπεται στο ΕΠΧΣΑΑ Τουρισμού), ιδίως μετά από το τσουνάμι της υπερδόμησης που έχουν υποστεί ιδιαίτερα τα νησιά κατά την πρόσφατη τεσσαρακονταετία. Άλλωστε τα νησιά αποτελούν μοναδικό φυσικό και πολιτισμικό πλούτο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη τη Ευρώπη.

Τρίτον, ζητούμε η Κυβέρνηση να εξετάσει προσεκτικότερα τις εξελίξεις στην μεσογειακή αγορά τουριστικής κατοικίας. Τουλάχιστον 500.000 τουριστικές κατοικίες μένουν απούλητες μόνο σε μια Μεσογειακή χώρα. Είναι επίσης, ευρύτερα παραδεκτό ότι η ενθάρρυνση κατασκευής κατοικιών αποτέλεσε κρίσιμο παράγοντα στη δημιουργία της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ, την Ιρλανδία και την Ισπανία. Γιατί η Κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ελλάδα διαφέρει;

Τέταρτον, η υπέρμετρη δόμηση σε τουριστικούς προορισμούς λειτουργεί εις βάρος της ανταγωνιστικότητας τους. Η υποβάθμιση του τοπίου, απογοητεύει τους ευαισθητοποιημένους επισκέπτες και έτσι τείνει να μειώσει τη δαπάνη/ είσπραξη ανά επισκέπτη όταν αντίθετα είναι απαραίτητη η αύξηση της δαπάνης/είσπραξης ανά επισκέπτη -πρωταρχικό ομολογουμένως στοιχείο της αναγκαίας πολιτικής της αναβάθμισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Πέμπτον, η υπέρμετρη δόμηση σε τουριστικούς προορισμούς θα αυξήσει τις αρνητικές συνέπειες της προϊούσας κλιματικής αλλαγής, όπως φαίνεται από την πρόσφατη εγκυρότατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος (Ιούνιος 2011).

Τέλος, πιστεύουμε στην ανάπτυξη αλλά στην αειφόρο ανάπτυξη, η μόνη που αξίζει μακροπρόθεσμα. Υπάρχουν σαφώς περιπτώσεις όπου προτάσεις όπως εκείνες του πολυνομοσχεδίου μπορούν να αποφέρουν θετικά προς τον στόχο αυτό αποτελέσματα. Μπορεί όμως να επέλθει από τη γενίκευση των προτάσεων μια καταστροφή εξίσου επώδυνη με την κρατική χρεοκοπία. Απαιτείται να διευρυνθούν σε βάθος οι διάφοροι παράμετροι και να υιοθετηθούν πολιτικές που θα τείνουν στην αναβάθμιση του τουρισμού και στη διατήρηση της ποιότητας του περιβάλλοντος εξίσου για τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες. Μόνο έτσι η χώρα μας θα κερδίσει μελλοντικά από την τουριστική κατοικία. Και μόνον έτσι θα διατηρήσει αλώβητη την γοητεία του ελληνικού τοπίου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Τριπόδων 28

105 58 Αθήνα

Τηλ: 210 3225245

Fax: 210 3225240

Email: elet@ellinikietairia.gr

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “«Η ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»”

  1. sas Says:

    Κρατικοδίαιτοι δήθεν υπερασπιστές του περιβάλλοντος, Άσχετοι διάφοροι, και ξεπερασμένες συντεχνίες σαν το ΞΕΕ, όλοι τρέχουν να σώσουν την Ελλάδα από την οργανωμένη τουριστική κατοικία (mixed use resorts), ότι πιό προωθημένο περιβαλοντικά – τουριστικά, υπάρχει σήμερα παγκοσμίως.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: