Μείωση των απορριμμάτων – Επαναχρησιμοποίηση – Ανακύκλωση

Η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων μας αφορά όλους και μπορούμε πολύ εύκολα να συμβάλουμε όλοι να το πετύχουμε αυτό.

Βοήθησε κι εσύ, ώστε να μειωθεί ο τελικός όγκος των απορριμμάτων με την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.

Η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων εξοικονομεί φυσικούς πόρους, μειώνει την κατανάλωση ενέργειας, και το κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι του τόπου μας.

Με την συμμετοχή μας καλλιεργούμε μια διαφορετική παιδεία, με περισσότερο κοινωνικά υπεύθυνους πολίτες. Προκαλούμε αλυσιδωτές θετικές αντιδράσεις στην εικόνα που θέλουμε να παρουσιάζει το νησί, όχι μόνο για το φυσικό του περιβάλλον αλλά και τον ίδιο τον συνάνθρωπο μας.

Παρακάτω παρουσιάζουμε τρόπους, για το πώς μπορεί ο καθένας να βοηθήσει στο έργο της σωστής διαχείρισης.

          Κομποστοποίηση

Μια απλή, εύκολη και αποτελεσματική λύση για να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων.

Η αποκομιδή των απορριμμάτων κοστίζει στον Δήμο της Θάσου πολύ ακριβά.

Είναι κονδύλια που αποστερείται η Θάσος έμμεσα ή και άμεσα και που θα μπορούσαν να διατεθούν για έργα και υπηρεσίες για τον λαό της Θάσου.

Το ποσοστό των φυτικών απορριμμάτων αποτελεί περίπου το 30%. Κάνοντας κομποστοποίηση κερδίζεις φυτόχωμα για τα τον κήπο σου και βοηθάς στην λύση του προβλήματος που λέγεται διάθεση απορριμμάτων.

       Πως κάνουμε κομπόστ;

Κομπόστ ονομάζεται το φυτόχωμα που προκύπτει μετά από ζύμωση των φυτικών υπολειμμάτων από σαλάτες, φρούτα, φύλλα, κλαδιά κλπ.

Αν δεν έχουμε κάδο κομποστοποίησης είναι εύκολο να φτιάξουμε έναν μόνοι μας.

 

 

 

 

 

 

Α)Παίρνουμε ένα μεταλλικό ή πλαστικό βαρέλι κάνουμε τρύπες και κόβουμε τον πάτο. Σκάβουμε το χώμα στο μέρος που θα το τοποθετήσουμε ώστε να γίνει αφράτο και τοποθετούμε τον κάδο μας.  Β)Παίρνουμε ένα μεταλλικό πλέγμα με μικρά μάτια και το κάνουμε μία κουλούρα. Το στερεώνουμε και κάνουμε το ίδιο όπως στο βαρέλι.  Γ) Ρίχνουμε τα φυτικά υπολείμματα στο χώμα ώστε γίνονται ένα λοφάκι. Ρίχνουμε μία στρώση φυτικά και μία χώμα .

Ρίχνουμε υπολείμματα της κουζίνας φυτικά ,φρούτα, κλπ.  Κάθε τόσο απλώνουμε λίγο χώμα. Κάνουμε τρύπες στο κομπόστ με ένα στυλιάρι ώστε να γίνεται αερισμός. Το καλοκαίρι υγραίνουμε με λίγο νερό. Σε 6 μήνες το φυτόχωμα είναι έτοιμο.

Το κομπόστ πρέπει να είναι υγρό αλλά όχι μούσκεμα.

Κατάλληλα για οργανικό λίπασμα: Φλούδες από φρούτα και λαχανικά, τσόφλια αυγών, υπολείμματα : καφέ (και τα φίλτρα), τσάι (και τα φακελάκια), σαλάτες στραγγισμένες από λάδι. Προϊόντα του κήπου και γκαζόν, οικιακά φυτά και κλαδέματα, λίγα χαρτιά κουζίνας ή χαρτοπετσέτες.

Προσοχή! Δεν ρίχνουμε στο κομπόστ: Λιπαρές ουσίες, λάδια, κρέας, ψάρια, κόκαλα, γαλακτοκομικά, άρρωστα φυτά, φλούδες από εσπεριδοειδή, απορρίμματα από γάτες και σκύλους.

Πληρ.: 6974728370 Δ. Πλατής

Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές

– Τι κάνουμε τον παλιό υπολογιστή ή την παλιά ηλεκτρική συσκευή που δεν δουλεύει πια ή που θέλουμε να ξεφορτωθούμε επειδή πήραμε καινούργια; Υπάρχει λύση: την αφήνουμε στο κλειστό κοντέινερ της ΑΗΗΣ στο εργοτάξιο του Δήμου στην είσοδο του Λιμένα (από Πρίνο) ή σ ένα κατάστημα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών που είναι συμβεβλημένο με το συλλογικό σύστημα διαχείρισης.  Δεν τα πετάμε στα σκουπίδια! Δεν είναι σκουπίδια, περιέχουν πολύτιμες πρώτες ύλες και τοξικά που μπορούν να μολύνουν το έδαφος και τα υπόγεια νερά στις χωματερές.
Στις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές υπάγονται και οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας τους οποίους δεν πετάμε στα σκουπίδια διότι περιέχουν βλαβερές για το περιβάλλον ουσίες όπως υδράργυρο. Τους ανακυκλώνουμε!
Πληρ.: 25930 23703 Δήμος Θάσου

         

          Μπαταρίες
Ανακυκλώνουμε τις μπαταρίες! Δεν τις πετάμε στα σκουπίδια, αλλά τις τοποθετούμε στους ειδικούς «σωλήνες» αποδέκτες που βρίσκονται σε πολλά σημεία (μαγαζιά, δημόσια κτίρια, κα.) κοντά στο σπίτι μας.
Αν στην περιοχή σας δεν έχει σημεία συλλογής μπαταριών, ζητήστε να επικοινωνήσουν με την εταιρεία ΑΦΗΣ ΑΕ (τηλ. 210-8030244), για να προμηθευτούν τους ειδικούς διαφανείς κάδους για μπαταρίες.

Τις μεγάλες μπαταρίες (αυτοκινήτου) υγρού τύπου, τις αφήνουμε στα συνεργεία αυτοκινήτων που είναι συμβεβλημένα με το συλλογικό σύστημα διαχείρισης τους και τις προωθούν με την σειρά τους για ανακύκλωση.

Πληρ.: 6972416001 Ν. Καΐδης

Μπάζα (αδρανή, απόβλητα οικοδομής)

Δεν τα πετάμε ασυλλόγιστα στο περιβάλλον, δεν τα εναποθέτουμε δίπλα σε κάδους απορριμμάτων. Τηλεφωνούμε στο δήμο και συνεννοούμαστε για την αποκομιδή τους.

Πληρ.: 25930 23703 Δήμος Θάσου

     Χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια και λίπη

Τα καμένα μαγειρικά λάδια και λίπη, ανακυκλώνονται… δεν πετιούνται! Αυτό αφορά τα υπολείμματα που προέρχονται κυρίως από χώρους εστίασης.

 Το καμένο μαγειρικό λίπος ή λάδι μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα, διαφορετικά ανάλογα με τον τύπο της αποχέτευσης που έχουμε. Και αυτό γιατί το λάδι έχει την ιδιότητα να απλώνεται σ ένα λεπτό στρώμα και να καλύπτει τεράστιες ποσότητες νερού. Το νερό κάτω από το λάδι σταματάει να οξυγονώνεται και έτσι οι αερόβιες διαδικασίες σταματούν. Αυτό έχει δυσμενή επίδραση στην καλή λειτουργία ενός βιολογικού καθαρισμού αλλά ακόμα και σ ένα κοινό βόθρο.

  Οι επιχειρηματίες κι όσοι διατηρούν χώρους εστίασης, μπορούν εύκολα να έρθουν σε επαφή με τις εταιρείες αποκομιδής που δραστηριοποιούνται στο νησί, οι οποίες θα τους προμηθεύσουν με ειδικά δοχεία συγκέντρωσης γι’ το σκοπό αυτό.

Με τα χρησιμοποιημένα οικιακά λάδια, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, προς το παρόν, είναι να τα τοποθετούμε σε ένα μπουκάλι (νερού ή αναψυκτικού), να το κλείνουμε καλά και να τα δίνουμε, κατόπιν συνεννόησης, σ ένα κατάστημα εστίασης που διαθέτει δοχεία συλλογής.

Πληρ.: 6974483090  Γ. Γκανάτσας

Αυτά που προτείνουμε αποτελούν λύσεις που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή. Η μεγαλύτερη ανταπόκριση και συμμετοχή όλων μας, είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία τους.

Στόχος βέβαια είναι, να υπάρξει σύντομα : από την Περιφέρεια(ΔΙΑΑΜΑΘ) και τον Δήμο Θάσου σύστημα αποκομιδής, με μπλε κάδους για τις συσκευασίες (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, γυαλί).

Τοποθέτηση ανοιχτών κάδων για μπάζα και δημιουργία οργανωμένων μπαζότοπων στο νησί για την σωστή διαχείριση των αδρανών υλικών αλλά και των οργανικών (κλαδέματα κλπ). Την επαναχρησιμοποίηση τους ή την ανακύκλωση ενός μέρους απ αυτά.

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου θα ενημερώνει τους πολίτες με διαδοχικές δημοσιεύσεις και με αναρτήσεις στην ιστοσελίδα www.thassos-nature.gr  .

                                                                                    Καλή ανακύκλωση!

Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: