Η Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου συμμετείχε στην συνάντηση συλλογικοτήτων

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου συμμετείχε στην διοργάνωση της συνάντησης συλλογικοτήτων απ’ όλη την περιφέρεια Αν. Μακ.-Θράκης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας.

Θέμα της συνάντησης: οι διαρκείς πιέσεις που δέχεται το φυσικό περιβάλλον στο όνομα μιας προσωρινής οικονομικής ανάπτυξης και η στάση μας απέναντι στις εντεινόμενες αυτές πιέσεις, που προκαλεί η οικονομική ύφεση.

Η προσέλευση ήταν μεγάλη με εκπροσώπους από την Δράμα ως τον Έβρο καθώς και

την κίνηση ενάντια στα μεταλλεία χρυσού από την Χαλκιδική.

Τα θέματα ήταν πολλά, επισημάνθηκαν τα πιο σημαντικά:  η διάθεση της κυβέρνησης για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού δεν αφορά μόνο την Χαλκιδική η την Ροδόπη αλλά όλη την περιφέρεια, το ίδιο συμβαίνει και με την περίπτωση εκμετάλλευσης του λιγνιτικού πεδίου της Δράμας για παραγωγή ενέργειας, όταν η χρήση των ορυκτών καυσίμων αποδεδειγμένα έχει δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Με την ενέργεια σχετικό είναι και το θέμα των δεξαμενών υγροποιημένου αερίου που

σκόπευαν να εγκαταστήσουν στην περιοχή της λιμνοθάλασσας της Βάσοβας, οι αντιδράσεις του κόσμου ευτυχώς απέτρεψαν ως τώρα κάτι τέτοιο (όπως έγινε και με τον Λιθάνθρακα), επειδή οι κίνδυνοι για την περιοχή είναι μεγάλοι, πρέπει να διαγραφεί οριστικά κάθε σκέψη σ αυτή την κατεύθυνση.

Για την Θάσο αλλά και τα διαμερίσματα Καβάλας και Δράμας κοινό πρόβλημα αποτελεί η τήρηση των όρων στις άδειες των λατομείων αλλά και η ανάγκη ελέγχου της χωροθέτησης τους, το κλείσιμο κάθε παράνομου που συνεχίζει να δραστηριοποιείται στο λατομικό χώρο.

Σοβαρό πρόβλημα για όλη την περιφέρεια και ιδιαίτερα για το νησί μας αποτελεί η έως τώρα έλλειψη ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, αυτό φανερώνει η απουσία κάποιου προγράμματος ανακύκλωσης από πλευράς του Δήμου αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο από την ΔΙΑΑΜΑΘ.

Εξέχουσα μορφή της συνάντησης, ο ακούραστος Κυριάκος Δοματζόγλου. Με αφορμή την καταστροφή στην Ιαπωνία και στο εργοστάσιο της Φουκοσίμα, μίλησε για τους απρόβλεπτους κινδύνους που έχει η χρήση της πυρηνικής ενέργειας και πρότεινε ψήφισμα με συλλογή υπογραφών για να μη δημιουργηθούν νέα πυρηνικά εργοστάσια στα Βαλκάνια, αλλά και σ ολόκληρο τον κόσμο.

Τέλος ειπώθηκε ότι η ενημέρωση των πολιτών, και η καλύτερη δικτύωση των οργανώσεων που έχουν κοινό άξονα την προστασία του περιβάλλοντος σαν αναντικατάστατο αγαθό για την ανθρώπινη ζωή, είναι ο στόχος για να έχουμε επιτυχία στις κοινωνικές παρεμβάσεις μας.

Από το Δ.Σ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: