ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου στις 7:00μ.μ. Στην αίθουσα του Καλογερικού στο Λιμένα.

Σήμερα η Θάσος βρίσκεται σε κομβικό σημείο καθώς πρέπει να λύσει σε σύντομο χρονικό διάστημα προβλήματα που αφορούν βασικές υποδομές του  νησιού. Το ότι  δεν αντιμετωπίστηκαν ως σήμερα, έχει ως αποτέλεσμα να οξύνονται και να συντελούν στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και να αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την σπουδαιότερη οικονομική δραστηριότητα του νησιού τον τουρισμό.

Εκτός από την διαχείριση των στερεών απορριμμάτων, η διαχείριση των υγρών λυμάτων αποτελεί σήμερα αντικείμενο προβληματισμού και συζήτησης. Η Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου θέλοντας να συμβάλλει σ’ αυτόν τον προβληματισμό και προτείνοντας λύσεις, διοργανώνει ημερίδα με προσκεκλημένους δύο γνώστες του αντικειμένου, τον Αστέριο Παντοκράτορα Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και τον  Κων/νο Ουζούνη, Πρόεδρο του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος  του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα προταθούν λύσεις του προβλήματος που αρμόζουν στις πληθυσμιακές, γεωγραφικές και οικονομικές συνθήκες που υφίστανται στην Θάσο. Ποιές είναι όμως αυτές οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην Θάσο; Στη Θάσο υπάρχουν μικροί διάσπαρτοι οικισμοί ορεινοί και παραλιακοί, μεγέθους 1000 περίπου κατοίκων, διαχωρισμένοι μεταξύ τους από ορεινό ανάγλυφο.

Η συντριπτική τους πλειοψηφία δε διαθέτει αποχετευτικό σύστημα και οι περισσότεροι  βόθροι είναι απορροφητικοί, με αποτέλεσμα την μακρόχρονη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και της παράλιας ζώνης. Είναι ενδεικτικό ότι σε πολλές γεωτρήσεις που χρησιμοποιούνται για την υδροδότηση των οικισμών παρατηρείται μεγάλο ποσοστό κολοβακτηριδίων και εντερόκοκκου.

Η συμβατική αντιμετώπιση του καθαρισμού των λυμάτων είναι η μηχανική επεξεργασία με εγκαταστάσεις υψηλού κόστους και στη συνέχεια με υψηλό κόστος λειτουργίας.  Η οικονομική παράμετρος είναι ιδιαίτερα σημαντική και επίκαιρη σε περίοδο οξείας οικονομικής κρίσης, φυσικά είναι κάτι που λαμβάνεται υπόψη στο σχεδιασμό Βιολογικών Καθαρισμών στο εξωτερικό, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας (Κρήτη, Χαλκιδική, Πάρος, Καστοριά κλπ) αλλά όχι εδώ. Επιπλέον προκύπτει το πρόβλημα του αποδέκτη των καθαρισμένων λυμάτων έπειτα από την πρωτοβάθμια, ως επί το πλείστον, επεξεργασία τους. Ενώ επίσης μόνο αμελητέο δεν είναι και το πρόβλημα της απομάκρυνσης της λυματολάσπης.

Η συμβατική μέθοδος καθαρισμού των λυμάτων είναι τελικά μονόδρομος;

Υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι με μικρότερο κόστος κατασκευής και συντήρησης; Ποιοι είναι περισσότερο φιλικοί στο περιβάλλον;

Σε ποιες περιοχές ενδείκνυνται οι εναλλακτικές εφαρμογές;

Απαντήσεις, σ’ αυτά τα ερωτήματα θα δοθούν στην ημερίδα, βασισμένες στην επιστημονική έρευνα και την υπάρχουσα  γνώση κι εμπειρία από τη λειτουργία διαφόρων τύπων Βιολογικών Καθαρισμών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: