Ο ηλεκτροφωτισμός εθνικών και επαρχιακών οδών στη Θάσο

Σημείο των καιρών αποτελεί η ανάρτηση επιγραφών που ανακοινώνουν εργολαβίες τοποθέτησης πυλώνων φωτισμού, με ύψος πολύ μεγαλύτερο από αυτό των σπιτιών, δημιουργώντας κατ αρχήν μια μοναδική παραφωνία.
Μετά και από τα τελευταία προεκλογικά έργα ηλεκτροφωτισμού δρόμων στη Θάσο, η Περιβαλλοντική Κίνηση αποφάσισε να πάρει θέση στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς η τάση εξάπλωσης του φαινομένου σε όλο το νησί χωρίς αρχές και κανόνες, δημιουργεί προβλήματα αλλοιώνοντας σε πολλές περιπτώσεις το φυσικό και  αρχιτεκτονικό τοπίο.
Το υψηλό κόστος  κατασκευής των έργων αυτών μέσα στην  σημερινή οικονομική κρίση, την στιγμή που η περιοχή έχει σοβαρότατες ανάγκες σε θέματα όπως: βιολογικούς καθαρισμούς των λυμάτων και διαχείρισης των απορριμμάτων,  μας δείχνει αν μη τι άλλο, τις απόλυτα λανθασμένες προτεραιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης και την ανυπαρξία σχεδιασμού.
Η τοποθέτηση τέτοιων πυλώνων στην είσοδο ενός σημαντικού παραδοσιακού οικισμού όπως το Θεολόγο, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής απέναντι στους φορείς υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων – Περιφέρεια,Νομαρχία.
Είναι έργα με πολύ μεγάλο κόστος υλοποίησης . Ενδεικτικά (από τις αναρτήσεις) τα 2 τελευταία χρόνια στη νότια Θάσο, έχουν δοθεί σχεδόν 1,5 εκατ. Ευρώ για το σκοπό αυτό, κι όπως αναγράφεται κατ επίφαση: ‘με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον’, χωρίς να λαμβάνεται υπ όψιν ουσιαστικά καμία παράμετρος. 
Η τοποθέτηση των συγκεκριμένων πυλώνων από περιβαλλοντικής πλευράς κρίνεται άστοχη για τους παρακάτω λόγους:
Αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος  την ημέρα και φωτορύπανση την νύχτα με φωτισμό κατάλληλο μόνον για μεγάλες εθνικές οδούς και περιφερειακές οδούς πόλεων.
Αλλοίωση του παραδοσιακού χαρακτήρα και του αρχιτεκτονικού τοπίου των ορεινών οικισμών του νησιού.
Η λειτουργία τους προκαλεί μεγάλη σπατάλη ενέργειας την οποία θα κληθούν οι ίδιοι οι κάτοικοι να πληρώσουν, για να φωτίζουν ολοχρονίς σε θέσεις όπου δεν υπάρχει ανάγκη,  την στιγμή μάλιστα που οι οικισμοί στη Θάσο έχουν μεγάλη ανάγκη καλύτερου φωτισμού στο εσωτερικό τους (λιμάνια, προαύλια σχολίων, πλατείες…).
Ασυμβατότητα με το πνεύμα της εποχής για οικονομία στην ενέργεια και περιστολής της σπατάλης,  για μείωση των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Τη στιγμή που διαφημίζεται από την πολιτεία η πολιτική της εξοικονόμησης ενέργειας για κάθε νοικοκυριό η τοπική αυτοδιοίκηση πράττει το ακριβώς αντίθετο.
Υψηλότατο κόστος σε σχέση με την χρησιμότητα του έργου.
Η Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου καλεί όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση και κατ’ αρχήν τον Δήμο Θάσου, να λάβουν υπ΄ όψιν τους τις περιβαλλοντικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και να σταματήσουν αυτή την τακτική  των ‘καταναλωτικών έργων’  που έχουν πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις και υποβαθμίζουν το νησί.
Ιδιαίτερα στις μέρες μας,  η επιδίωξη της βιωσιμότητας που έχει ανάγκη ο τόπος μας  ως τουριστικός προορισμός, πρέπει να μας προβληματίζει η σπουδαιότητα της προστασίας  του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της διατηρούμενης αρχιτεκτονικής και παράδοσης του τόπου.

Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: