Η Ζώνη Ειδικής Προστασίας στην Θάσο (Natura) και η στάση του δημάρχου

Η Περιβαλλοντική κίνηση Θάσου καλωσορίζει την απόφαση του υπουργείου περιβάλλοντος για την δημιουργία ΖΕΠ στην Θάσο και την ένταξη περιοχών του νησιού στο δίκτυο Natura και ευχαριστεί τους εμπλεκόμενους φορείς και τους ειδικούς επιστήμονες που εργάστηκαν για αυτό.

Παράλληλα…

* Καταγγέλλει την στάση του δημάρχου Θάσου Ελευθέριου Μερέση να συγκαλέσει άμεσα δημοτικό συμβούλιο και να θέσει θέμα απόρριψης της ένταξης στο Natura.
* Καταγγέλλει ότι, στην προσπάθεια του να παραπληροφορήσει, δεν προσκάλεσε στην συνεδρίαση την Περιβαλλοντική κίνηση Θάσου που είχε όλα τα στοιχεία, έδωσε στην δημοσιότητα την είδηση και μπορούσε να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο.
* Καταγγέλλει την δημοτική ομάδα του δημάρχου ότι ψήφισε στα τυφλά, χωρίς να ερευνήσει και να ενημερωθεί για το θέμα.
* Καταγγέλλει τον δήμαρχο ότι στην προσπάθεια του να στρέψει τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες του νησιού κατά της ένταξης στο Natura, χρησιμοποίησε ψευδή στοιχεία όπως: Δεν θα μπορούμε να κυνηγάμε!!! Δεν θα μπορούμε να ψαρεύουμε!!! Δεν θα επιτρέπετε η βόσκηση!!! Δεν θα επιτρέπετε η τοποθέτηση Κυψελών!!! Δεν θα επιτρέπετε να κτίζουμε!!! Το νησί θα πάει χρόνια πίσω!!! ( Συνεδρίαση Ηχογραφημένη)

Η Περιβαλλοντική κίνηση Θάσου μετά από επαφές με τους αρμόδιους επιστήμονες και ερευνητές πεδίου που εργάστηκαν στην Θάσο, αλλά και μετά από μελέτη της σχετικής νομοθεσίας που έχει αναρτηθεί στο επίσημο site της οργάνωσης δηλώνει:

* Η ΖΕΠ είναι προϊόν επιστημονικής έρευνας και από τη στιγμή που ορίστηκε, υπογράφτηκε και κυρίως στάλθηκε στις Βρυξέλλες (και μπήκε ήδη στις εκεί βάσεις δεδομένων) δεν αλλάζει ως περιοχή και όρια παρά μόνο αν γυρίσει ο κόσμος ανάποδα. Δεν έχει συμβεί ως σήμερα πουθενά στην Ευρώπη να αλλάξει ΖΕΠ ως προς τα όρια ή να καταργηθεί αφού αυτό σημαίνει σίγουρη καταδίκη από το ευρωπαϊκό δικαστήριο.
* Μέσα στα όρια της ΖΕΠ επιτρέπονται όλες οι παραγωγικές δραστηριότητες όπως κυνήγι, ψάρεμα, μελισσουργία, κτηνοτροφία ακόμα και η εξόρυξη μαρμάρου, μέσα πάντα στα πλαίσια που προβλέπει ο νόμος .
* Η ένταξη της Θάσου στο Natura αποτελεί ευκαιρία ανάπτυξης για ολόκληρο το νησί και ιδιαιτέρα για τον κύριο τομέα απασχόλησης των κατοίκων που είναι ο τουρισμός. Πανευρωπαϊκά οι προστατευόμενες περιοχές εξελίσσονται σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς.
* Οι περιοχές Natura είναι επιλέξιμες για πολλά εθνικά η κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα που τρέχουν αποκλειστικά για αυτές.

Ο δρόμος της δημαγωγίας του λαϊκισμού και της εξυπηρέτησης συμφερόντων που για μια ακόμη φορά ο δήμαρχος Θάσου επέλεξε, είναι πλέον ξεπερασμένος και είναι αυτός, που έφερε την Ελλάδα στην άσχημη οικονομική και θεσμική θέση που τώρα βρίσκεται. Ο δρόμος αυτός επίσης είναι ο σιγουρότερος για να ρεζιλευτεί διεθνώς και μαζί με τον ίδιο να ρεζιλέψει και το νησί του.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: