Ανοιχτή Επιστολή

Τετ, 06/10/2010 – 18:52 — Περιβαλλοντική …

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου επισημαίνει τα σημαντικά προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον του νησιού και η άμεση επίλυση τους αφορά το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

Πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο συμβάλουμε στο να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος που αφορά την σωτηρία του μοναδικού φυσικού μας περιβάλλοντος.

Απορρίμματα
·         Άμεση χωροθέτηση μπαζότοπων για την αποτροπή της υποβάθμισης των ρεματιών και των παραλιών του νησιού με σκουπίδια.
·         Προώθηση της ανακύκλωσης συνολικά και σε όλο το νησί, σταδιακά για όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά, αρχίζοντας από το χαρτί, το αλουμίνιο, τις πλαστικές συσκευασίες.
·         Συνεργασία με τους συλλογικούς φορείς διαχείρισης απορριμμάτων για την απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών (ηλεκτρικές συσκευές).
·         Για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της ανακύκλωσης πρέπει να δημιουργηθεί κέντρο διαλογής (Κ.Δ.Α.Υ.) πάνω στο νησί και 2 τουλάχιστον σταθμοί συγκέντρωσης των υλικών, τοπικά.
·         Προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης, παράλληλα δημιουργία κεντρικού σταθμού κομποστοποίησης από τον δήμο ( κλαδέματα, φύκια, κ.α.)
Λύματα
·         Με δεδομένο την υποβάθμιση των υπογείων υδάτων από την αυθαίρετη απόρριψη των λυμάτων στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού, είναι απαραίτητη η άμεση δημιουργία βιολογικών καθαρισμών.
·          Στην περιοχή του Ραχωνίου – Πρίνου – Καλλιράχης και Λιμεναρίων – Ποτού να κατασκευαστούν συστήματα επεξεργασίας των λυμάτων με φυσική ροή (καλάμια) αφού ο χώρος το επιτρέπει. Έχουν χαμηλό κόστος, δεν είναι ενεργοβόρα στην λειτουργία τους και έτσι η χρήση τους δεν επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες (άλλωστε αποτελούν την πιο ενδεδειγμένη λύση για μικρούς οικισμούς – μέχρι 15 χιλ κατοίκους). Μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των συστημάτων επεξεργασίας είναι η έλλειψη του προβλήματος της λυματολάσπης και η εκμετάλλευση της εκροής για άρδευση χωρίς επιβάρυνση στο κόστος λειτουργίας.
·         Παράλληλα να δοθεί λύση στα απόβλητα των ελαιοτριβείων.
·        Εξοπλισμός του δήμου με βυτιοφόρο όχημα άντλησης βοθρολυμάτων, διαθέσιμο σε όλο το νησί.
Νερό
Συνολική διαχείριση του υδάτινου πλούτου του νησιού.
·          Έλεγχος των γεωτρήσεων και διασφάλιση της ποιότητας του πολυτιμότερου αγαθού, όχι μόνο από παθογόνα και κολοβακτηρίδια, αλλά και από συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων.
·         Εκμετάλλευση των εκροών από την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, για άρδευση.
·         Δημιουργία μικρών φραγμάτων για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
Εφαρμογή της νομοθεσίας
·         για περιορισμό και αποτροπή της ρύπανσης από τις διάσπαρτες διαφημιστικές επιγραφές που υποβαθμίζουν αισθητικά το περιβάλλον και μειώνουν στη πράξη το ‘τουριστικό προϊόν’. Μπορούν για το σκοπό αυτό να οριστούν συγκεκριμένοι χώροι, για επιγραφές ορισμένων προδιαγραφών.
·         Δημοτική αστυνομία προστασίας του περιβάλλοντος, επιβολή προστίμων στους παραβάτες (ο ρυπαίνων πρέπει να πληρώνει).
Χωροταξικό
·         Χωροταξικός σχεδιασμός με στόχο την διαφύλαξη της ιδιαίτερης ταυτότητας του νησιού στηριγμένος σε επιστημονικά κριτήρια και όχι προς εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων
·         Προστασία και ανάδειξη στοιχείων των παραδοσιακών οικισμών.
·         Χωροθέτηση βιοτεχνικών πάρκων.
·         Καθορισμός λατομικών ζωνών και ουσιαστικός έλεγχος των λατομικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται πάνω στο νησί. Να γίνεται αποκατάσταση, όπως προβλέπουν οι περιβαλλοντικές μελέτες και αυτό να αποτελεί προϋπόθεση στην έγκριση νέων αδειών.
Εξοικονόμηση ενέργειας
·         Με δεδομένη την οικονομική κρίση, την μόλυνση του περιβάλλοντος από την παραγωγή ενέργειας με ορυκτά καύσιμα, επιβάλλεται η δημοτική αρχή να εφαρμόσει συνολική ενεργειακή πολιτική που σέβεται το περιβάλλον με μείωση της σπατάλης σε όλους τους δημόσιους χώρους και στα κτήρια.
·         Σε όλες τις νέες κατασκευές να γίνεται βιοκλιματικός σχεδιασμός και εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας για θέρμανση και φωτισμό. Πιλοτικά μπορούν να ξεκινήσουν αυτά τα μέτρα να εφαρμόζονται σε σχολικά κτίρια, καθώς και στο νέο δημαρχιακό κτίριο όταν προχωρήσει η κατασκευή του.
Πυροπροστασία – Δασοπροστασία
·         Πάγιο αίτημα των κατοίκων αποτελεί η ίδρυση πυροσβεστικού κλιμακίου στη νότια Θάσο, πράγμα απολύτως αναγκαίο αν λάβουμε υπ όψιν την σπουδαιότητα της άμεσης επέμβασης σε μια πυρκαγιά αστική ή δασική. Οι αποστάσεις και το ανάγλυφο του νησιού απαιτούν την μόνιμη παρουσία πυροσβεστικών οχημάτων στη νότια πλευρά, απ’ όπου είναι δυνατή η πρόσβαση στη μεγαλύτερη επιφάνεια του ορεινού όγκου του νησιού.
·         Για το σκοπό αυτό απαιτείται η βελτίωση των κεντρικών οδικών αξόνων, που οδηγούν στο               εσωτερικό του νησιού και ο πλευρικός καθαρισμός τους σε αρκετό πλάτος ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος εγκλωβισμού, σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς.
·         Καθαρισμός των αντιπυρικών ζωνών και στελέχωση των πυροφυλάκιων του νησιού.
Εναλλακτικός τουρισμός
·         Προστασία και ανάδειξη του ορεινού όγκου του νησιού με δίκτυο μονοπατιών και ήπιες πάντα, παρεμβάσεις. Η μοναδική χλωρίδα του νησιού, με ορισμένα είδη να αποτελούν μνημεία της φύσης, απαιτεί ειδική μέριμνα όπως και οι χαρακτηρισμένες περιοχές ‘natura’ . Η σωστή προστασία τους αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για το παρόν και το μέλλον του τόπου.
·         Δημιουργία ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου περιμετρικά σε όλο το νησί, για την ασφαλή μετακίνηση πεζών και ποδηλατών. Ειδικοί χώροι στάθμευσης για ποδήλατα σε πεζόδρομους και σε όλα τα σχολεία. Αποκλεισμός των μηχανοκίνητων οχημάτων από πεζοδρόμια και πεζόδρομους με κολωνάκια και αστυνόμευση.
Τέτοιες επιλογές πιστεύουμε χρειάζονται στην κατεύθυνση για ποιοτικό τουρισμό, σε ένα  τόπο που σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Με τα πιο πάνω, δεν κλείνει ο μακρύς κατάλογος των περιβαλλοντικών θεμάτων του νησιού μας. Η λύση τους είναι κοινή ευθύνη όλων μας απέναντι στο κοινό μας σπίτι – το περιβάλλον και ιδιαίτερα εκείνων που θα κληθούν να διαχειρισθούν τις τύχες του νησιού μας και να μας εκπροσωπήσουν στο Δήμο και την Περιφέρεια.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: