Φυτοπλαγκτό

Παρ, 19/03/2010 – 01:38

Ανακοίνωση του ΙΝΑΛΕ

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκε να επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας των ακτών του Κόλπου της Καβάλας άμορφες μάζες, διαφόρων διαστάσεων, υπόλευκης μέχρι καφέ απόχρωσης. Μετά από εξέταση δειγμάτων νερού από τον Κόλπο της Καβάλας στο εργαστήριο της Θαλάσσιας Οικολογίας & Τεχνολογίας του ΙΝΑΛΕ, από τις 26 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 17 Μαρτίου 2010, αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για κύτταρα φυτοπλαγκτού, κατά κύριο λόγο διάτομα, αλλά και δινομαστιγωτά, μαζί με πολυσακχαρίτες (βλέννη). Δείγματα νερού που εξετάστηκαν και από άλλες ακτές της Βόρειας Ελλάδας (ακτές Νομών Ξάνθης, Ροδόπης &  Αλεξανδρούπολης) έδειξαν μια παρόμοια εικόνα.

Πρόκειται για το γνωστό φαινόμενο της δημιουργίας αιωρούμενων οργανικών συσσωματωμάτων (κολλώδη μακρο-συσσωματώματα), που τα τελευταία χρόνια δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους αλιείς των ακτών του Βορείου Αιγαίου, γιατί προσκολλάται στα αλιευτικά εργαλεία δυσκολεύοντας τη χρήση τους. Γενικά, τα αίτια των επεισοδίων της δημιουργίας των κολλωδών μακρο-συσσωματωμάτων, ένα απρόβλεπτο και μη περιοδικό φαινόμενο, δεν είναι μέχρι σήμερα απόλυτα κατανοητά. Ωστόσο, στην περιοχή μας θα πρέπει να αναζητηθούν στη συνέργια βιολογικών παραμέτρων, όπως η πληθυσμιακή έκρηξη του φυτοπλαγκτού και η έκκριση πολυσακχαριτών, με τις ιδιαίτερες υδρογραφικές συνθήκες της περιοχής που σχετίζονται με την ύπαρξη μεγάλων ποταμών και ρευμάτων της Μαύρης Θάλασσας.

Επειδή το φαινόμενο εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια σε μια χρονική περίοδο χαμηλών τιμών θερμοκρασίας νερού, αλλά και υψηλών συγκεντρώσεων θρεπτικών αλάτων, εξαιτίας των έντονων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων, η έστω και μικρή αύξηση της θερμοκρασίας της Μεσογείου Θάλασσας, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη.

Σε σχετικό έγγραφο της Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠΑΛ, αναφέρονται οι προϋποθέσεις για την διεκδίκηση μέρους του απολεσθέντος εισοδήματός των αλιέων. Για την ενημέρωσή τους, οι εμπλεκόμενοι αλιείς θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους αρμόδιες Νομαρχιακές Υπηρεσίες Αλιείας.

Δρ. Σωτήρης Ορφανίδης,

Δρ. Αργύρης Καλλιανιώτης,

Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ)

Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ)

64007 Νέα Πέραμος, Καβάλα

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: