Στον Συνήγορο του πολίτη για τα λατομεία προσφεύγει Περιβαλλοντική κίνηση Θάσου

Στον Συνήγορο του πολίτη για τα λατομεία μαρμάρου προσφεύγει η ‘Περιβαλλοντική κίνηση Θάσου’ θέλοντας να καταδείξει την απαράδεκτη κατάσταση που υφίσταται στον τομέα των εξορύξεων μαρμάρου στο νησί της Θάσου.

Η ‘Περιβαλλοντική κίνηση Θάσου’ καταλογίζει  ευθύνες στην δημόσια διοίκηση για την μη τήρηση των διαδικασιών  αδειοδότησης  και ελέγχου των λατομικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα οι ευθύνες της Διοίκησης εντοπίζονται στα εξής σημεία:
1.Μη τήρηση της διαδικασίας ‘προέγκριση χωροθέτησης’ από τις αρμόδιες αρχές με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις που ζητούν να αδειοδοτηθούν να μην υπόκεινται σε αυτή την διαδικασία.
2.Μη τήρηση σε καμιά περίπτωση από τις επιχειρήσεις, των περιβαλλοντικών όρων με τις οποίες εκδίδονται οι άδειες, με αποτέλεσμα αυτές πλέον να μην έχουν καμιά σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση.
3.Απουσία στοιχειώδους ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες:  α) κατά πόσο τα υποβληθέντα στοιχεία, στο στάδιο πριν την αδειοδότηση ,ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα   β) Αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και τα χρονοδιαγράμματα που αναφέρονται σε αυτούς.
4.Δεν τηρούνται   από τους επιχειρηματίες τα προβλεπόμενα από τις άδειες λειτουργίας, για την διάθεση των τεράστιας ποσότητας αδρανών υλικών, με αποτέλεσμα αυτά να πετιούνται ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον εκτός των ορίων των επιχειρήσεων τους.
5.Δεν τηρείται η διαδικασία γνωμοδότησης επί των περιβαλλοντικών μελετών από την Νομαρχία Καβάλας. Κατά πάγια τακτική η Νομαρχία δημοσιεύει τις ανακοινώσεις σε μικρές εφημερίδες της πόλης της Καβάλας και ποτέ σε μια από τις εφημερίδες της Θάσου, με αποτέλεσμα οι κατ ουσίαν ενδιαφερόμενοι κάτοικοι του νησιού να ενημερώνονται εκ των υστέρων.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι:
·   Να επικρατεί πλήρης ασυδοσία στον τομέα εκμετάλλευσης μαρμάρου.
·   Να υποβαθμίζεται ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και να καταργούνται στην ουσία περιοχές προστασίας (καταφύγια άγριας ζωής (ΚΑΖ),σημαντικές περιοχές για πουλιά (ΣΠΠ)…)
·   Να κινδυνεύουν με εξαφάνιση σπάνια και απειλούμενα είδη χλωρίδας και πανίδας.
·   Να δημιουργούνται ευνοϊκές προϋποθέσεις για διαφθορά και συνδιαλλαγή μεταξύ Υπηρεσιών και επιχειρηματιών.
·   Να δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στην τουριστική δραστηριότητα που είναι αυτή που κατά κύριο λόγο στηρίζει τα εισοδήματα των κατοίκων καταντώντας περιοχές πανέμορφου δάσους σε παράνομες βιομηχανικές ζώνες.
·   Να κατασπαταλάται χωρίς κανόνες και φραγμούς ένας μοναδικός και αναντικατάστατος φυσικός πλούτος του νησιού .
Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: