Οι Προστατευόμενες Περιοχές και η αβάσταχτη προχειρότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ (και όχι μόνο)

Είναι απίστευτη αυτή η Κυβέρνηση… Στο πλαίσιο λοιπόν της προσπάθειάς της για «εξοικονόμηση δαπανών αλλά και εξορθολογισμό και απλοποίηση της λειτουργίας του Δημοσίου» η Διϋπουργική Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή στις 26 Μαΐου αποφάσισε «καταργήσεις και συγχωνεύσεις 255 επιχειρήσεων και υπηρεσιών του Δημοσίου».

Στους φορείς αυτούς εντάσσονται και οι 29 Φορείς Διαχείρισης (ΦΔ) Προστατευόμενων Περιοχών που συγχωνεύονται σε 13 ανά διοικητική περιφέρεια της χώρας. Ωστόσο αν η διϋπουργική επιτροπή, στην οποία συμμετέχει και ο υπουργός περιβάλλοντος κ. Σουφλιάς πρόσεχε λίγο περισσότερο θα ήξερε ότι σε μία διοικητική περιφέρεια, αυτή του Βορείου Αιγαίου, δεν υπάρχει κανείς Φορέας Διαχείρισης ενώ σε άλλες τρεις (Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου και Κρήτης) οι συγχωνεύσεις δεν έχουν νόημα καθώς εκεί υπάρχει μόνο 1 ΦΔ ανά περιφέρεια (Καρπάθου-Σαρίας, όρους Πάρνωνα και Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς αντίστοιχα).

Η μεγάλη σφαγή γίνεται σε κάποιες περιφέρειες όπου συγχωνεύονται 4 φορείς με ετερόκλητα οικοσυστήματα και διαφορετικές ανάγκες προστασίας, όπως της Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης (Δάσος Δαδιάς, Δέλτα Έβρου, Δέλτα Νέστου και Λίμνες Βιστωνίδα-Ισμαρίδα, Οροσειρά Ροδόπης), Κεντρικής Μακεδονίας (Λίμνη Κερκίνη, Λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, Εθνικός Δρυμός Ολύμπου) και Ηπείρου (Εθνικοί Δρυμοί Βίκου-Αώου και Πίνδου, λίμνη Παμβώτιδα, Στενά Καλαμά και Εκβολές Αχέροντα, Υγρότοποι Αμβρακικού). Επίσης δεν έχει διευκρινιστεί τι γίνεται με τους φορείς που ανήκουν σε 2 διοικητικές περιφέρειες (Όλυμπος, Βίκος-Αώος, Αμβρακικός). Φυσικά δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την έδρα των φορέων, το προσωπικό (που έτσι κι αλλιώς όλων οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος του έτους) και άλλες λεπτομέρειες που θα ξεκαθαριστούν μέσα στο καλοκαίρι (που η κρατική μηχανή δουλεύει στο φόρτε της) καθώς οι συγχωνεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς τετραμήνου, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Να θυμίσω ότι σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο των ΦΔ τα μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων δεν αμείβονται ενώ επίσης οι ΦΔ δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε με 1 ευρώ καθώς χρηματοδοτούνται αποκλειστικά μέχρι τώρα από τους πόρους του Δ’ ΚΠΣ (ΕΠΠΕΡ) και η ίδια τακτική θα ακολουθηθεί μέχρι τουλάχιστον το 2013 με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Επίσης είναι σε εξέλιξη η μελέτη «Οργάνωση Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και Σχεδιασμός της πρώτης φάσης λειτουργίας τους» που ανατέθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ σε κοινοπραξία 4 μελετητικών γραφείων. Μόλις στις 18 Μαΐου οργανώθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ συνάντηση διαβούλευσης πάνω στο πρώτο σχέδιο των μελετητών που φυσικά δεν προβλέπει τις νέες εξελίξεις.  Κανένα πρόβλημα φυσικά, …θα ανατεθεί νέα μελέτη και θα ξαναξοδευτούν μερικές ακόμα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

 

Πάντως, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, τα επιτελεία των κομμάτων, που πρόσφατα ξανα-ανακάλυψαν την οικολογία, είναι απασχολημένα με σοβαρότερα προφανώς θέματα και κανείς δεν ασχολήθηκε με την σκανδαλώδη αυτή απόφαση. Κανείς εκτός από τα γνωστά «τρωκτικά των μη κυβερνητικών οργανώσεων» (ναι και αυτό το ακούσαμε από χείλη πολιτικού αρχηγού πριν λίγες μέρες) που ήταν και οι μόνοι που αντέδρασαν με την χθεσινή ανακοίνωση των 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων.

 

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Ειδήσεις. Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: