Οι μετρητές τρελάθηκαν! 100 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια η μόλυνση στην Παμβώτιδα

Τρί, 10/03/2009 – 18:30

Στη λίμνη των Ιωαννίνων λειτουργούσαν για χρόνια ιχθυοτροφεία για ψάρια όπως ο κυπρίνος. Τα ψάρια αυτά έχουν την ιδιότητα να αποψιλώνουν τη βλάστηση του πυθμένα, που «μάχεται» τη μόλυνση της λίμνης. «Η Παμβώτιδα εμφανίζεται έως και 100 φορές περισσότερο μολυσμένη από τα στάνταρ που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο Σπύρος Γκέλης, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου.

Η παρουσία των κυανοτοξινών σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα στα εσωτερικά νερά είναι δυνατόν να έχει σοβαρές επιπτώσεις, εξηγεί ο κ. Γκέλης. «Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία μπορεί να είναι μεγάλος δεδομένου ότι έχουμε καταγράψει μια από τις τρεις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις.

Στη λίμνη έχει καταγραφεί μία από τις τρεις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μικροκυστινών που έχουν αναφερθεί ποτέ στην παγκόσμια βιβλιογραφία Μικροκυστινών – η πιο συχνή κατηγορία κυανοτοξινών – που έχουν αναφερθεί ποτέ στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η μεγάλη επαγρύπνηση που υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα για τις κυανοτοξίνες δεν αντανακλάται σε εθνικό κυβερνητικό επίπεδο, καθώς δεν υπάρχει νομοθεσία και ως εκ τούτου προγράμματα ελέγχου των νερών».
«Τα ζώα από τις λίμνες, όπως για παράδειγμα τα ψάρια και τα βατράχια στη λίμνη των Ιωαννίνων, δεν ελέγχονται για την παρουσία κυανοτοξινών στους ιστούς τους. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για την ύπαρξη μικροκυστινών στους ιστούς αυτών των ζώων σε συγκεντρώσεις έως και 100 φορές υψηλότερες από αυτές που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για ασφαλή καθημερινή κατανάλωση» λέει ο ερευνητής.

Έτσι, λίμνες στις οποίες παρατηρούνται πληθυσμιακές εκρήξεις κυανοβακτηρίων, όπως η Παμβώτιδα, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται, χωρίς έλεγχο, για δραστηριότητες αναψυχής και αθλητικές εκδηλώσεις στο νερό όπως κολύμβηση, κωπηλασία, σκι, καθώς και για υδατοκαλλιέργειες. «Η έλλειψη πρακτικών διαχείρισης αποτελεί αυτή καθαυτή πιθανό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αλλά και την άγρια ζωή και αυτό έχει, δυστυχώς, καταδειχθεί από τραγικές περιπτώσεις, σαν αυτή της λίμνης Κορώνειας» σημειώνει.

«Τα πράγματα καλυτερεύουν»
Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης των Ιωαννίνων και καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ. Γ. Σαΐνης υποστηρίζει ότι σύμφωνα με μια καινούργια έρευνα της ομάδας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι τιμές σήμερα είναι χαμηλότερες. Όπως λέει, «προχωρήσαμε σε μελέτη των τοξικών κυανοβακτηρίων της λίμνης για μια περίοδο δύο ετών έτσι ώστε πέραν πάσης αμφιβολίας να ξεκαθαριστεί το τοξικό δυναμικό στη λίμνη Παμβώτιδα. Η εργασία είναι υπό κρίση και μόλις δημοσιευθεί θα είναι στη διάθεσή σας».

Σε κάθε περίπτωση, παραδέχεται ο κ. Σαΐνης, η ανίχνευση τοξινών είναι ανησυχητική και για τον λόγο αυτό ο Φορέας εξ αρχής δραστηριοποιήθηκε στην κατεύθυνση αυτή.
Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης υποστηρίζει ότι στη σχετική μείωση της μόλυνσης συνέβαλε η λειτουργία βιολογικού καθαρισμού από το 1992, ή ακόμη και η είσοδος καθαρών υδάτων στη λίμνη από γεωτρήσεις.

«Τα αίτια που δημιουργούν το πρόβλημα», παραδέχεται ο κ. Σαΐνης, «είναι γνωστά και σχετίζονται με τη ρύπανση, η οποία είναι το κύριο πρόβλημα στη λίμνη Παμβώτιδα. Για τον λόγο αυτό προωθούμε την επέκταση βιολογικού καθαρισμού για να καλυφθεί όλο το λεκανοπέδιο, όπως και έργα πεδινής υδρονομίας για να περιοριστούν τα φερτά υλικά που εισρέουν στη λίμνη μέσω των αποστραγγιστικών τάφρων.

Με σκοπό την αναζωογόνηση του πυθμένα της λίμνης απαγορεύσαμε τους εμπλουτισμούς της με ψάρια που καταστρέφουν τη βλάστηση του πυθμένα, η οποία λειτουργεί ανταγωνιστικά έναντι των κυανοβακτηρίων.

Η λίμνη των Ιωαννίνων από τη δεκαετία του ΄80 ως το 2005, λειτουργούσε ως ιχθυοτροφείο για είδη όπως ο κυπρίνος, τα οποία αποψίλωσαν τον πυθμένα».

 

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Ειδήσεις. Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: