Μεγάλο τμήμα της Θάσου στο πανευρωπαϊκό δίκτυο των Ζωνών Ειδικής Προστασίας

Μετά το τέλος του προγράμματος επικαιροποίησης των σημαντικών περιοχών για τα πουλιά, περιοχές της Θάσου εντάσσονται πλέον στο μεγάλο δίκτυο των ζωνών ειδικής προστασίας της Ελλάδος. Αυτό αποτελεί μια ελπιδοφόρα εξέλιξη ότι κάτι θα αλλάξει πλέον στον τομέα του σεβασμού και της προστασίας του περιβάλλοντος και στο νησί μας. Αφορμή για την ένταξη της Θάσου στο πρόγραμμα επικαιροποίησης στάθηκαν η αποκάλυψη των άγνωστων μέχρι τότε αποικιών του θαλασσοκόρακα στην νησίδα Παναγία, άλλα και ο αριθμός των σπάνιων αρπακτικών όπως ο Χρυσαετός και το Χρυσογέρακο στο εσωτερικό του νησιού.

Είδη χαρακτηρισμού:
1. Buteo rufinus, Αετογερακίνα
2. Falco biarmicus, Χρυσογέρακο
3. Phalacrocorax carbo, Θαλασσοκόρακας

Είδη οριοθέτησης:
1. Hieraaetus fasciatus, Σπιζαετός
2. Aquilla chrysaetos, Χρυσαετός
3. Falco peregrinus, Πετρίτης
4. Bubo bubo, Μπούφος

Ακόμη οι έρευνες του προγράμματος Life για τα θαλασσοπούλια και για  την χωροθέτηση περιοχής θαλάσσιας Προστασίας συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό παρά της δυσκολίες που παρουσιάστηκαν με την εμφάνιση του φυτοπλαγκτόν περιφερικά του νησιού και τις σοβαρές επιπτώσεις που αυτό είχε στην αναπαραγωγική επιτυχία των αποικιών.

Ακολουθεί δελτίο τύπου της Ελληνικής ορνιθολογικής εταιρίας

Αθήνα, 28 Απριλίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
Σημαντική επέκταση του δικτύου των
Ζωνών Ειδικής Προστασίας για τα Πουλιά
Μια πολύ σημαντική  εξέλιξη σημειώθηκε χθες για το δίκτυο των ελληνικών Ζωνών Ειδικής  Προστασίας (ΖΕΠ), καθώς το Υπουργείο  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή 66 νέες περιοχές οι οποίες θα ενταχθούν στο δίκτυο Natura 2000. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία χαιρετίζει την σημαντική αυτή απόφαση του Υπουργείου.
Το δίκτυο Natura αποτελεί το δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών στην Ευρώπη και περιλαμβάνει τους Τόπους Κοινοτικού Ενδιαφέροντος για τη προστασία των οικοτόπων και τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τη προστασία των πουλιών. Για την Ελλάδα, μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης από πλευράς φυσικού περιβάλλοντος, το Δίκτυο αυτό δεν αποτελεί μόνο δίκτυο περιβαλλοντικής προστασίας, αλλά και ευκαιρία ανάπτυξης αυτών των περιοχών.
Από τις 66 περιοχές που ορίστηκαν οι 43 είναι νέες. Η συνολική έκταση του δικτύου  των Ζωνών Ειδικής Προστασίας αυξάνεται κατά 76%, δηλαδή κατά περίπου 1,3 εκατ. εκτάρια και το δίκτυο πλέον αριθμεί 204 περιοχές. Η προσθήκη των νέων αυτών περιοχών αυξάνει την έκταση του ελληνικού δικτύου Natura 2000 κατά 6,2%, με αποτέλεσμα αυτό να φτάνει σήμερα το 27,3% της ελληνικής επικράτειας.
Η απόφαση  του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι  αποτέλεσμα πολύχρονης προσπάθειας  από την Ορνιθολογική και τη BirdLife International. Η προσπάθεια αυτή ενισχύθηκε από την καταδικαστική απόφαση  του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και την πρόσφατη προειδοποιητική επιστολή της Επιτροπής για την επιβολή προστίμου στην Ελλάδα, λόγω των έως πρόσφατα σημαντικών ελλείψεων στο δίκτυο των Ζωνών Ειδικής Προστασίας.
Ο Τάσος  Δημαλέξης, Επιστημονικός Διευθυντής της Ε.Ο.Ε., τονίζει: «Υπάρχουν αρκετά ακόμη να γίνουν από πλευράς της πολιτείας πριν το δίκτυο θεωρηθεί πλήρες ως προς την έκταση και τον αριθμό των ΖΕΠ. Το θετικό αυτό βήμα δεν θα φέρει αξιοσημείωτη αλλαγή για την κατάσταση διατήρησης των πουλιών και της βιοποικιλότητας της Ελλάδας εάν δεν συνοδευτεί από επαρκή μέτρα προστασίας και διαχείρισης των ΖΕΠ και σωστή εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Εξάλλου, παραμένει σε εκκρεμότητα η συμμόρφωση της χώρας, σε σχέση με τη δεύτερη καταδίκη της από το ΔΕΚ που σχετίζεται με τα ελλιπή μέτρα προστασίας των περιοχών αυτών».
Μεταξύ των  νέων ΖΕΠ, περιλαμβάνονται αρκετές  ορεινές και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες έτσι μπορούν να προστατευθούν  πιο αποτελεσματικά σε σχέση με απειλές όπως η λανθασμένη χωροθέτηση αιολικών πάρκων. Σε αυτές, περιλαμβάνεται επίσης η περιοχή της πρώην λίμνης Κάρλας, η οποία μπορεί και πάλι να αποτελέσει έναν ορνιθολογικό παράδεισο, εάν γίνουν από την πολιτεία οι απαραίτητες διαχειριστικές παρεμβάσεις που επιβάλλει το καθεστώς των ΖΕΠ.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: