Η κακοδιαχείριση των απορριμμάτων στη Θάσο.

Σάβ, 20/06/2009 – 11:51

Τα απορρίμματα αποτελούν σήμερα, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και κατά συνέπεια και του νησιού μας.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα πολυδιάστατο, με πλήθος αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που γίνεται αντιληπτό στο τελευταίο του στάδιο, αυτό της διάθεσης των απορριμμάτων.
Τα απορρίμματα δημιουργούν σημαντικά υγειονομικά προβλήματα, τόσο από άποψη της υγιεινής του περιβάλλοντος, όσο και της δημόσιας υγείας και επιδημιολογίας. Ξεχωριστή σημασία έχει η σωστή διάθεσή τους καθώς και η έγκαιρη και σωστή αποκομιδή τους.
Στη χώρα μας έχει προσλάβει εκρηκτική διάσταση, εξαιτίας της έλλειψης, μέχρι τώρα, περιβαλλοντικής ευαισθησίας και της απουσίας σύγχρονης,ολοκληρωμένης πολιτικής για τα απορρίμματα. Η απόθεση των απορριμμάτων πραγματοποιείται χωρίς να τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες υγειονομικής ταφής.
Η αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη λειτουργία αυτών των χωματερών οδηγεί σε ρύπανση του υπεδάφους και των υπογείων νερών, ενώ η καύση των σκουπιδιών έχει ως αποτέλεσμα τη ρύπανση του αέρα με καρκινογόνες διοξίνες και συχνά γίνεται αιτία δασικών πυρκαγιών. Το πρόβλημα στον τόπο μας γίνεται εκρηκτικό καθώς οι χώροι αυτοί συνδυάζονται με την ανεξέλεγκτη και αυθαίρετη απόρριψη των βοθρολυμμάτων στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού.
Ως τώρα δεν υπάρχει πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί ούτε ο απαραίτητος σχεδιασμός , δεδομένου ότι το σχέδιo διαχείρισης απορριμμάτων σε επίπεδο περιφέρειας έχει τελματώσει. Η δε άποψη ότι τα σκουπίδια θα συγκεντρώνονται σε σταθμό μεταφόρτωσης δεν μπορεί να θεωρηθεί πως υφίσταται καθώς είναι γνωστό σ’ όλους πως δεν έχει καν ξεκινήσει στην περιφέρεια μας η κατασκευή κεντρικής μονάδας διαχείρισης Άρα απλά μπορεί να διερωτηθεί ο κάθε πολίτης, θα υπάρχει ένας σταθμός μεταφόρτωσης για το πουθενά;
Η δε ανακύκλωση η οποία είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για τη σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων, στο νησί μας δεν  έχει καν ξεκινήσει ούτε υπάρχει καμία σχετική μέριμνα ή  συστηματική πρωτοβουλία από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Είναι σαφές ότι η λύση σε περιφερειακό επίπεδο απαιτεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία για τη δημιουργία της κεντρικής μονάδας διαχείρισης. Όταν υπάρξει- κι αν ποτέ υπάρξει- συμφωνία, τότε  θα απαιτηθεί ένα σημαντικό διάστημα για την υλοποίησή της.
Απαιτείται συνεπώς ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε τοπικό επίπεδο που θα περιλαμβάνει αρχικά την ανακύκλωση για τη μείωση των απορριμμάτων και στη συνέχεια τη διάθεση του υπόλοιπου υλικού.
¨Όσον αφορά δε τη διαχείριση των λυμάτων στη Θάσο λειτουργεί ένας βιολογικός καθαρισμός   που εξυπηρετεί την Ποταμιά και Παναγία κι ένας στην πρωτεύουσα (που αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του σύντομα). Στο υπόλοιπο κομμάτι του νησιού  τα λύματα συλλέγονται και απορρίπτονται ανεξέλεγκτα. Κατά περίεργο τρόπο, με την τακτική του«διαίρει και βασίλευε», οι ευθύνες επιρρίπτονται στους πολίτες των δημοτικών διαμερισμάτων οι οποίοι πρέπει να επιλέξουν μέσω των τοπικών συμβουλίων πού θα ρίχνονται για μια άλλη μια χρονιά- παράνομα- τα λύματα.
Η διαχείριση απορριμμάτων και λυμάτων είναι οι βασικές υποδομές για την ποιότητα ζωής των κατοίκων μιας περιοχής. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για μια περιοχή που η βιωσιμότητα της  εξαρτάται  σε πολύ μεγάλο βαθμό – αν όχι αποκλειστικά πλέον -από το καθαρό φυσικό της περιβάλλον και τις καθαρές της θάλασσες.
Απαιτείται λοιπόν η υλοποίηση βιολογικών σταθμών καθαρισμού που θα καλύπτουν τις ανάγκες καθαρισμού σ’ όλο το νησί δεδομένου ότι οι διαδικασίες μελετών και υλοποίησης απαιτούν αρκετό χρόνο.
Σε διαφορετική περίπτωση η Θάσος θα συνεχίζει να κατασπαταλά και να υποβαθμίζει το κεφάλαιο της και το μεγάλο της συγκριτικό πλεονέκτημα: το φυσικό της πλούτο. Μπάζα σκουπίδια και λύματα θα συνεχίσουν να απορρίπτονται σε κάθε γωνιά του νησιού με απρόβλεπτες συνέπειες.
Κατά τα άλλα η Θάσος ατενίζει αγέρωχη, με αισιοδοξία το … τουριστικό της μέλλον!

 

 

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Άρθρα, Δελτία τύπου. Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: