ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΜΙΚΡΗΣ ΙΧΥΟΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΘΑΣΟ

Από τις 01-07-2009 εφαρμόζεται η διασύνδεση φωτοβολταϊκών πάνελ ‘οικιακής κλίμακας’ ισχύος μέχρι 10 κιλοβατώρες, με το δίκτυο της ΔΕΗ στην Θάσο (Διασυνδεδεμένο Νησί). Τα συστήματα αυτά συνήθως τοποθετούνται στις στέγες ή στα δώματα κατοικιών. Μπορούν να εγκατασταθούν σε κτίσματα εντός ή εκτός οικισμού.

Είναι μια επιλογή που προωθεί την στήριξη της τοπικής οικονομίας και της ενεργειακής αυτονομίας, της τοπικής κοινωνίας με παράλληλο περιορισμό της ενεργειακής σπατάλης . Διαφοροποιείται από την ‘αναγκαιότητα’ κατασκευής μεγάλων συστάδων από ανεμογεννήτριες ή την κατάληψη μεγάλων εκτάσεων από φωτοβολταικά πάνελ. Παρεμβάσεις τέτοιου τύπου εκτός της αισθητικής έχουν επιπτώσεις στο ίδιο το περιβάλλον αφού για ένα ‘πάρκο’ φωτοβολταικών η αιολικό απαιτείται η αποψίλωση μεγάλων εκτάσεων με σοβαρές συνέπειες στο τοπικό οικοσύστημα. Είναι επενδύσεις που απαιτούν πολύ μεγάλο κεφάλαιο, έτσι υλοποιούνται από επιχειρηματίες που έχουν στόχο το κέρδος των ίδιων εταιριών κι όχι την προστασία του περιβάλλοντος από την χρήση των ΑΠΕ.
Οι προϋποθέσεις εγκατάστασης φωτοβολταικών σε κατοικίες, είναι οι εξής:
1)Να υπάρχει σύνδεση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στο όνομα του κυρίου του φωτοβολταϊκού στο κτίριο που εγκαθίσταται.
2)Να υπάρχει ηλιακός Θερμοσίφωνας για παραγωγή ζεστού νερού.
3)Να μην έχει χρηματοδοτηθεί από αναπτυξιακούς νόμους η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών.
4)Να έχει γίνει η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών και να υφίστανται τεχνικά στοιχεία τα οποία και θα υποβληθούν στην ΔΕΗ.
5)Να εκδοθεί Άδεια μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία ,μετά την έγκριση από την ΔΕΗ της δυνατότητας σύνδεσης με το δίκτυο.
Η σύμβαση με την ΔΕΗ έχει διάρκεια 25 έτη. Για τις συνδέσεις που θα γίνουν το 2009,2010,2011 η τιμή πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας έχει καθοριστεί στα 0,55 ευρώ/KWh.Για τις συνδέσεις που θα γίνουν μετά το 2011 και μέχρι το 2019 η τιμή αυτή θα μειώνεται κατά 5% τον χρόνο.

Η λογική της πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος στην ΔΕΗ είναι απλή.
Τοποθετούνται στην κατοικία δύο (αντί ένας) μετρητές του ρεύματος, ο πρώτος για το εισερχόμενο ρεύμα, που καταναλώνουμε καθημερινά, και ένας ακόμη μετρητής, για όλο το παραγόμενο (από τα πάνελς) που διοχετεύουμε, προς άμεση κατανάλωση, στο δίκτυο της ΔΕΗ .
Εμείς πληρώνουμε κανονικά τα μηνιαία τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ πληρωνόμαστε με 0,55 ευρώ/ KWh το ρεύμα που παράγουν τα φωτοβολταικά.
Τι συνηγορεί για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών:

Με την αναφερθείσα τιμή πώλησης προς την ΔΕΗ, η απόσβεση του κόστους της εγκατάστασης γίνεται σε 5-7 χρόνια.
Για τα υπόλοιπα χρόνια μέχρι την λήξη των 25 χρόνων της σύμβασης η παραγωγή ρεύματος είναι καθαρό κέρδος.
Εκτός από την οικονομική πλευρά ο κάτοχος φωτοβολταϊκών γίνεται συνειδητός χρήστης ηλεκτρικής ενέργειας προσέχοντας ώστε το ισοζύγιο του να είναι θετικό. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε την ενεργή συμμετοχή στην παραγωγή καθαρής ενέργειας και περιορισμού της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που σημαίνει ότι γινόμαστε συμμέτοχοι στην προσπάθεια περιορισμού της μόλυνσης της ατμόσφαιρας και καταστροφής του περιβάλλοντος.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν σε μας το ηλεκτρικό ρεύμα έρχεται καθαρό μέσα από το δίκτυο, στις περιοχές όπου γίνεται η παραγωγή με λιγνίτη οι συνθήκες είναι ανυπόφορες για τον πληθυσμό εκεί (Πτολεμαίδα , Μεγαλόπολη).
Με την επιβολή προστίμου ρύπανσης στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια έχει δηλωθεί από τους αρμόδιους ότι το κόστος αυτό θα μετακυλισθεί στους καταναλωτές ,με απλά λόγια η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια.
Τα νομοσχέδια, ΦΕΚ, Αποφάσεις ,κλπ, που αφορούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών βρίσκονται στην Γραμματεία της Περιβαλλοντικής Κίνησης Θάσου και είναι στην διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου.
Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου
Επικοινωνία: info@thassos-nature.gr
Πλατής Διαμαντής
αρχιτέκτονας                                                                                         dplatis@tee.gr τηλ. 6974728370
Καΐδης Νίκος
τηλ. 6972416001

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: