ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Περιβαλλοντική Kίνηση Θάσου» 19/2/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη Γενική συνέλευση και τις πρώτες  εκλογές της πραγματοποίησε η πανθασιακή, μη κερδοσκοπική οργάνωση «Περιβαλλοντική κίνηση Θάσου» την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009. Στο νεοσύστατο επταμελές Δ.Σ. Πρόεδρος εξελέγη ο Νικόλαος Καΐδης, Γραμματέας ο Ιωάννης Μαρκιανός και Ταμίας ο Ευάγγελος Κάλτσας. Όλοι  τους έχουν αξιόλογη περιβαλλοντική δράση και προέρχονται από διαφορετικά δημοτικά διαμερίσματα του νησιού καταδεικνύοντας  τον πανθασιακό χαρακτήρα της οργάνωσης.

Η  «Περιβαλλοντική κίνηση Θάσου» περιλαμβάνει μέλη από όλο το νησί της Θάσου και έχει στόχο την περιβαλλοντική ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση των πολιτών και γενικότερα την πρόταση λύσεων  και τη συνεργασία για την επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων του νησιού.

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα και οι επιπτώσεις τους είναι δυστυχώς είναι ολοένα και πιο έντονα και εμφανή σε παγκόσμιο αλλά και τοπικό επίπεδο. Για παράδειγμα ποιος φανταζόταν πριν είκοσι χρόνια ότι αρκετοί κάτοικοι του νησιού θα προτιμούσαν να πίνουν εμφιαλωμένο νερό ή τις διαστάσεις του προβλήματος των ανεξέλεγκτων χωματερών και της διαχείρισης των αστικών λυμάτων; Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων απαιτείται γνώση, συμμετοχή και πράξη.  Αυτό το τρίπτυχο είναι και ο άξονας  πάνω στο οποίο θα προγραμματιστούν και θα υλοποιηθούν οι δράσεις της «Περιβαλλοντικής κίνησης Θάσου».

Σεβασμός στο περιβάλλον σημαίνει όχι μόνο σεβασμό στη φύση αλλά και σεβασμό στον άνθρωπο για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Κάποτε, το να ασχολείσαι με τα περιβαλλοντικά προβλήματα θεωρούνταν υπόθεση μερικών  γραφικών πολιτών. Σήμερα τα  πράγματα άλλαξαν. Το περιβάλλον θεωρείται προτεραιότητα για τα περισσότερα σύγχρονα κράτη του κόσμου και τις κυβερνήσεις τους. Οι επιπτώσεις της υποβάθμισης του περιβάλλοντος υπολογίζονται, πλέον, με οικονομικά κριτήρια καθώς έχουν άμεσο αντίκτυπο στις τοπικές οικονομίες. Οι υποβαθμισμένες περιοχές εγκαταλείπονται και μαραζώνουν οικονομικά  είτε άμεσα είτε σε βάθος  χρόνου. Αυτονόητη είναι και η οικονομική σχέση που συνδέει τον τουρισμό με το περιβάλλον.

Το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της Θάσου στον τουριστικό στίβο είναι το πανέμορφο φυσικό της περιβάλλον σε επίπεδο ακτών αλλά και ορεινού όγκου. Η διατήρηση του αποτελεί πρωταρχικό κριτήριο για τη βιωσιμότητα του τουρισμού που συντηρεί εργασιακά και οικονομικά το μεγαλύτερο κομμάτι των κατοίκων.

Σύγχρονες μελέτες και έρευνες αναδεικνύουν το περιβάλλον ως ένα πολύ σημαντικό οικονομικό κεφάλαιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη μιας περιοχής. Η διατήρηση του φυσικού πλούτου συμβάλλει στη διατήρηση της διαφορετικότητας  μιας περιοχής και θεωρείται σοβαρό κριτήριο για την επισκεψιμότητα της. Στη διατήρηση της διαφορετικότητας πρέπει βέβαια να συμβάλλουν και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις. Σε αντίθετη περίπτωση η ομογενοποίηση λογίζεται ως ένας παράγοντας  αποτυχίας στη διαχείριση ενός τόπου. Είναι πολύ απλό: ο καθένας, όταν επιλέγει μια περιοχή για να την επισκεφτεί, έχοντας ως βασικό κριτήριο, τι ξεχωριστό διαθέτει και τι διαφορετικό θα δει ή θα βιώσει κατά την επίσκεψη του.

Σημαντικός παράγοντας  για την ενημέρωση, την  επικοινωνία, τη συνεργασία, την ανταλλαγή απόψεων  και   την αύξηση της συμμετοχής  των πολιτών θα αποτελέσει η ιστοσελίδα της «Κίνησης» που ήδη βρίσκεται σε λειτουργία στη διεύθυνσηhttp://www.thassos-nature.gr

Περιμένουμε τις προτάσεις σας για ένα τελικά πολύ απλό σκοπό, που στην πραγματικότητα αποτελεί το στόχο όλων μας:  μια βιώσιμη και καλύτερη ζωή για το σύνολο των πολιτών.

Από το Δ.Σ.

 

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Δελτία τύπου. Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: